Dodik ga "džaba slao": Tegeltiji nije dozvoljeno da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a

.
Predsjedavajućem Vijeća Ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije bilo dozvoljeno da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

 

Ovo je potvrđeno za RTRS iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Tegeltija će naći način da Vijeće sigurnosti upozna sa 'stvarnim' stanjem u BiH", navodi se u saopćenju kabineta Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je saopćeno kako očekuju od ambasadora SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) i stalnih članica Vijeća sigurnosti da omoguće Zoranu Tegletiji da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će biti razmatrano stanje u BiH.

Tegeltija je svoje vrijeme za govornicom planirao iskoristiti da prezentira izvještaj Vlade RS-a te da govori protiv izvještaja visokog predstavnika o stanju u BiH.

Napominjemo da će se danas obratiti i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Nešto ranije, pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uprkos protivljenju Kine i Rusije.

Također zbog Tegeltijinog boravka u New Yorku, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otputovao je u Brisel, umjesto njega, na sastanak premijera Zapadnog Balkana.