Formiranje vlasti: Dodik i Čović se sastaju u Istočnom Sarajevu

Za sada nema indicija kome će Dodik i Čović ponuditi partnerstvo u formiranju vlasti kada je riječ o strankama iz FBiH.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a, predvođene predsjednicima ovih stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, sastat će se danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu.

Dodik je ranije najavio da će danas razgovarati sa Čovićem o aktuelnoj saradnji. Također, rekao je da će na ovom sastanku razgovarati na koji način će se saradnja dviju stranaka odvijati u budućnosti, kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata. Naglasio je da je Republika Srpska spremna da se Vijeće ministara BiH uspostavi u najkraćem mogućem roku.

Očekuje se da dvojica lidera razgovaraju i o budućem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, a to bi po svemu sudeći trebao biti Zoran Tegeltija.

Za sada nema indicija kome će Dodik i Čović ponuditi partnerstvo u formiranju vlasti kada je riječ o strankama iz FBiH, budući da dvije stranke nemaju dovoljno mandata za formiranje većine na državnom nivou.

Današnji sastanak će biti drugi zvanični susret Dodika i Čovića nakon izbora. Podsjećamo, prvi susret održan je 21. oktobra u Banja Luci kada je dogovorena saradnja između SNSD-a i HDZ BiH, odnosno što brže formiranje vlasti.

Početak sastanka zakazan je za 12.00 sati.