Dodik: Imamo deset dana da nam se ne desi Italija

hkgljhl
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na pres-konferenciji je kazao da je zajednički zadatak svih u BiH da se ne umanjuje značaj opasnosti koja prijeti državi od korona virusa. Taj virus sije smrt, prema njegovim riječima, i ako bude masovno ušao u BiH - unesrećit će mnoge porodice.

"Nismo došli da pričamo bajke, virus je opasan. Promijenit će naš način života. Virus koji je ušao u BiH je došao sa zapada. Ljudi koji tamo rade i žive unijeli su taj virus i imamo probleme s tim", rekao je Dodik.

On je zamolio nadležne u institucijama da uvedu rigorozne mjere zaštite.

"Imamo 10 dana nakon Italije, da nam se ne desi Italija. Ljekari su tamo morali da biraju između pacijenata, ko će ostati u životu. Neophodno je da svi ostanu kući, budu što manje u socijalnom kontaktu, da se pridržavaju mjera, da spriječimo ulazak opasne pandemije koja bi mogla da nanese štetu društvu", kazao je Dodik.

On je rekao da je loša odluka zemalja EU da ne izvozi medicinsku opremu.

"To je veoma loše za nas. To im nećemo zaboraviti. Došli smo u poziciju da se snalazimo", izjavio je Dodik u Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo BiH će se u narednim danima obratiti prijateljima koji će BiH omogućiti neophodnu medicinsku opremu za borbu protiv korona virusa, a Dodik se unaprijed zahvalio svima onima koji pozitivno odgovore.

Dodik je kazao kako postoji inicijativa za karantinom na granici, te da već postoje državljani BiH koji se deportuju iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja - jer nemaju zdravstveno osiguranje u zemljama gdje su došli da rade.

"Da bi spriječili širenje pandemije - na graničnim prelazima stvoriti karantinska naselja. Oni koji dolaze - tu da provode vrijeme, 14 dana, kako je utvrđeno", poručio je Milorad Dodik.

Istakao je da se svi moraju ponašati odgovorno, te je pohvalio entitetsku saradnju.

"Zabranili smo dolazak stranaca iz nekih zemalja, kako stoji, morat ćemo zabraniti ulazak svim strancima", kazao je član Predsjedništva BiH.

Poručio je da će se BiH suočiti sa velikim ekonomskim problemima, te je konstatovao da je neophodno održati stabilan budžetski sistem, kao i bankarski sistem BiH.