Dodik iznio teške optužbe na račun Debeveca: On ima špansko ime i prezime

Dodik
Dodik je kazao da je na sastanku bilo govora o pravosuđu za koje je rekao da ne funkcionira


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD- a danas je konferenciji za medije u Lukavici nakon susreta s Metju Palmerom posebnu pažnju posvetio iznošenju teških optužbi na račun rada Suda BiH i njegovog predsjednika Ranka Debevca.

Dodik je kazao da je na sastanku bilo govora o pravosuđu za koje je rekao da ne funkcionira. Istakao je da je neprihvatljiva odluka Suda BiH da on daje dozvole i saglasnost OSA-i i da prati i sluša ljude.

- Mislim da treba reći javnosti da taj predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje gospodinu Osmici saglasnost koga će on prisluskivati i šta će raditi i da time to stavlja u fokus zakonitosti. Veoma je sumnjiva uloga predsjednika Suda BiH koji je pribavio sebi pravo da on određuje službi koga da prati i prisluškuje, to je tema koje su demokratske zemlje davno završile. Predsjednik Suda bio je u sumnjivim aranžmanima sa ranije osuđivanim licima u Federaciji i primao je neke predmete kao vid mita i korupcije vezano za sudske presude. Taj čovjek danas određuje i daje saglasnost vjerovatno uslovljen činjenicom i saznanjem da to postoji, da se svako sluša po Bosni i Hercegovini tako da je to naravno stvar koja treba da bude riješena'', rekao je Dodik 

Dodik je naveo da Debevec ima državljanstvo Španije i špansko ime i prezime koje, kada se kandidirao, tvrdi, nije prijavio.

- Kako je moguće da lične podatke skriva, a obavlja tako važnu funkciju - pitao je Dodik