Dodik otišao korak dalje u vrijeđanju: Schimdt je lažni čovjek i lažni visoki predstavnik

sadf

Milorad Dodik, član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska je održao pres konferenciju povodom odlaska predsjedavajućeg predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u New York gdje će se obratiti pred Generalnom skupštinom UN-a.

Dodik je izjavio kako se prisustvom Džaferovića u New Yorku iznose samo njegovi privatni stavovi te da ne postoji odluka Predsjedništva o odlasku na sjednicu Generalne skupštine. Kritkovao je i to što je kako kaže odlazak Džaferovića urađen u saradnji sa nekim zapadnim zemljama.

"Želim da kažem da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine propalo kao organ i da ne funkcioniše", ponovio je Dodik svoje stavove.

Rekao je kako ima informacije da je američka ambasada radila u nedjelju i ponedjeljak na tome da Džaferović dobije vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

"Govori da se radi o sprezi, da sarajevski politički krug i nekoliko stranih ambasada podrivaju ovu zemlju sa namjerom da je učine centralizovanom, unitarnom, da razrade Dejtonski sporazum i optuže nas da ga rušimo", dodao je on.

Christiana Schmidta je nazvao "lažnim čovjekom i lažnim visokim predstavnikom" te smatra da je apsurdno da Vijeće sigurnosti koje nije imenovalo Schmidta prima njegov izvještaj.

"Međunarodni faktor je apsolutno na strani muslimana i pokušava svojim mjerama, arogancijom i cinizmom da zloupotrijebi procedure i dovodi do razgradnje Bosne i Hercegovine", kazao je Dodik.

Tvrdi da se pokušava održati samo jedna matrica priče o Bosni i Hercegovini, tako što će u UN govoriti samo "muslimanski predstavnici Komšić, Džaferović, Turković, a kad njih nema Sven Alkalaj".

Milorad Dodik smatra da se radi o pokušaju da se očuva koalicija američke i britanske ambasade sa muslimanima i da se ne preže od toga da se vanustavne aktivnosti prenesu i u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Kaže i kako Republika Srpska nije direktno govorila o secesiji ili donosila odluke ali da su govorili da je neminovno da se Bosna i Hercegovina raspadne ako se bude kretala putem koji se kreće. Ispričao je da je slovenski predsjednik prošle godine pitao postoji li mogućnost da se Bosna i Hercegovina mirno raspadne.

"Amerika je donijela odluku da pomogne muslimanima da unitarizuju i decentralizuju Bosnu i Hercegovinu", optužio je Dodik.

Rekao je da od ovog trenutka neće prezati od toga da koristeći svoja formalna postavljenja odlaze na mjesta gdje mogu da pričaju i pričaju samo našu priču te da više nemaju nijednu obavezu da djeluju kao organ.

"Vanjska politika je propala ponašanjem muslimana u Bosni i Hercegovini, prije svega Džaferovića i Bisere Turković", naglasio je Dodik.

Kaže da se Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija nalazi po drugim pitanjima u New Yorku i da je njegova odluka da li želi da se obrati ili ne obrati Generalnoj skupštini UN-a, te da nije bilo bilo kakve koordinacije između njih dvojice.

Kaže kako je Schmidtov izvještaj napisalo nekoliko potparola iz nekoliko mjesta u Sarajevu koji skupljaju razne medijske natpise.

U svojoj "geopolitičkoj analizi" Dodik je kritikovao odnos Zapada prema rat u Ukrajini jer su odlučili da kako kaže naoružaju samo jednu stranu kako bi produbili sukob i da to govori da je njihov strateški cilj da sukob traje.

"Cilj je da se Rusi i Ukrajinci raziđu, da bi Zapad svoje raketne potencijale približio Moskvi, kako bi dobijali sirovine iz Rusije jeftino, a mi bi ostali morali plaćati skuplje", zaključio je Dodik.

Kaže da je cijena nafte u SAD bila niska jer su zemlje Bliskog istoka i Venecuela ostale siromašne zbog pritiska moći Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: RTRS