Dodik: Mi smo Srbi, a ne Bosanci koji govore bosanski i pišu na bosanskom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je govor u Bačkoj Palanci gdje je u subotu održan miting sjećanja na protjerivanje Srba iz Hrvatske tokom akcije Oluja.

Prilikom vojno-redarstvene akcije "Oluja", Hrvatska vojska je uz pomoć HVO-a i Armije RBiH, oslobodila veći dio države od velikosrpske okupacije, uništivši paradržavu Republiku Srpsku Krajinu. S druge strane, između 150.000 i 200.000 civila srpske nacionalnosti protjeran je sa prostora Like i Krajine.

"Međunarodna zajednica je dozvolila etničko čišćenje. Ista ona Međunarodna zajednica koja ga je osuđivala. Srbija je nešto u šta mi danas gledamo. Srpski narod može da kaže da ima dvije važne stvari u nacionalnom smislu - moćnu Srbiju i Republiku Srpsku koja oličava slobodu srpskog naroda", rekao je Dodik.

On je kazao da trenutna generacija Srba i srpskog vodstva mora da osmisli nacionalnu politiku ujedinjenja a ne razdvajanja. 

"Ja sam uvjeren da će Srbi u ovom vijeku naći snagu da ujedine svoje državne prostore. Mi ne želimo te nametnute identitete. Mi smo Srbi, a ne Bosanci koji govore bosanski i pišu na bosanskom. Ali želimo da živimo u miru", zaključio je Dodik.

On je na kraju dodao kako će sutra, kada u Hrvatskoj budu slavili Oluju, stajati mirno uz himnu koju je napisao Srbin.