Dodik: Migranti - kolonizatori

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik izjavio je da mu migranti sve više djeluju kao kolonizatori koji nisu samo u prolazu, već je neko planirao da ovdje i ostanu. On je predložio da ''migranti i novac koji nudi EU ostalim državama za zbrinjavanje migranata ostanu na prostoru EU''.

"Migrantska kriza mi sve više liči na proces kolonizacije, koji smo imali na prostoru bivše Jugoslavije u prošlom vijeku", rekao je Dodik za "Euroblic".

On je naglasio da je došlo vrijeme na koje je upozoravao da se BiH neće moći nositi sa migrantskom krizom, te smatra da je sve što radi Savjet ministara o tom pitanju lišeno ozbiljnog plana i strategije koja bi vodila ka rješenju krize.

"Naš stav da se oni ne mogu razmještati na teritoriji Republike Srpske neće se mijenjati", ponovio je Dodik.

On je poručio ''da će se suprostavljati da se migranti smiještaju na područja u Federaciji BiH koja su naseljavali Srbi prije nego što su odatle istjerani, kao što je nedopustivo da ih neko smiješta uz malobrojna srpska naselja''.

Dodik smatra da se problem migranata primarno mora rješavati u EU, jer je otvorila južne granice na području Bugarske i Grčke, a zatvorila sjeverne, prenosi N1.

"Ako zatvori sve granice, i migranti će ostajati na prostoru EU, koja mi djeluje kao generator ovog problema. Predlažem da i migranti i novac koji nudi EU ostalim državama za zbrinjavanje migranata ostanu na prostoru EU", rekao je Dodik.