Dodik na press konferenciji pričao o Šmitu i nasmijao Erdoana

.
Dodik je rekao da Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika i da je sve antiustavno što su njegovi prethodnici nametali

 

Nakon sastanka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) sa članovima Predsjedništva BiH, uslijedilo je obraćanje novinarima.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je tokom press konferencije ponovio svoj stav o visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) za kojeg tvrdi da je lažan i da ga treba protjerati, a navodno se Erdoan nasmijao na to.

Dodik je rekao da Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika i da je sve antiustavno što su njegovi prethodnici nametali.

- Ne može se očekivati da se ne uvaži pozicija konstitutivnog hrvatskog naroda i da se njima daju prava na legitimno predstavljanje kako je to njima dao Dejtonski sporazum i Ustav - rekao je Dodik.

On je kazao kako je Šmit lažan i da nema saglasnost jer ne postoji relevantna rezolucija Vijeća UN-a.

- Da o tome nisu glasale Kina i Rusija govori vam o tome da on ne može ništa ovdje da radi niti da donosi odluke. Pozivam svoje kolege da to malo posmatramo na pravi pragmatičan način. Ako prihvatimo da nam neko ušeta ovdje i da se predstavi kao visoki predstavnik samo zato što dolazi iz jedne velike evropske nacije kao što je Njemačka, to možemo onda očekivati i narednih godina.

Potrebno je da predstavnici Bošnjaka i Hrvata riješe pitanje izbora u Federaciji BiH i mi smo Srbi rekli da to nećemo osporavati, ali nisu se dogovorili. Međutim, nećemo dozvoliti da visoki predstavnik koji ne postoji, koji je lažan i koji se lažno predstavlja i kojeg treba izbaciti odavde nameće bilo kakve odluke - izjavio je Dodik.

Erdoan je slušao Dodikovo izlaganje o visokom predstavniku, a navodno se nasmijao na konstataciju da Šmita treba protjerati jer je lažan.

Dodik je o Šmitu govorio od 30. minute videa ispod.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

FOTO: SCREENSHOT