Dodik najavio da će od Putina tražiti produženje EUFOR-a u BiH

k
Da se ne bi izazvale neke druge rasprave o tome, a koje žele neki o nekom ulasku BiH u NATO u nekom značajnom obimu ili nešto slično, mislim da je najbolje da ostane Althea u BiH, rekao je

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da su energetska pitanja ona najvažnija o kojima će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sastanku koji je planiran za 20. septembar.

– Mi smo veoma zainteresovani da napravimo ovaj gasovod, od Srbije ka RS. Ruska snaga je odobrila taj projekat, ali imamo zastoj u pogledu odlučivanja na nivou BiH i to predstavlja kočnicu – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je vjerovao da će moći da riješi to pitanje u Sarajevu, ali da to nije bilo moguće, jer se "na to gledalo na neproduktivan i neočekivano loš način".

– Oni očekuju da dobiju gas od Rusa, a da spriječe sve što Rusija želi da uradi, sa nama ili sa njima – kazao je Dodik.

Naglasio je da je Rusija dokazani prijatelj RS.

– Isključivost koju vidimo na Zapadu u pogledu "ili ste za Rusiju ili ste za nas" apsolutno treba odbaciti, jer mi moramo da sarađujemo sa svima koji sa nama žele da sarađuju - ističe Dodik.

Također, Dodik je najavio da će sa Putinom razgovarati i o misiji Althea u BiH, te da će mu predložiti da Rusija podrži produžetak misije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, koja je zakazana u novembru. Naveo je da smatra da je ta misija imala neki značaj, osim u jednom dijelu, kada je pokušala da napravi neki novi pristup.

– Ali, u svakom slučaju, da se ne bi izazvale neke druge rasprave o tome, a koje žele neki o nekom ulasku BiH u NATO u nekom značajnom obimu ili nešto slično, mislim da je najbolje da ostane Althea u BiH – rekao je Dodik