Dodik: Narednih pet godina u BiH mir i zanimljiv politički život

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će u narednih pet godina vladati mir u BiH, a da će politički život biti veoma zanimljiv i turbulentan.

Dodik je istakao da on jeste srpski član Predsjedništva i da predstavlja Srbe, ali da ne namjerava i neće raditi protiv interesa drugih naroda.

“Neću dozvoliti nikakvu majorizaciju bilo koga. Ja ne želim da majorizujem nikoga i neću dozvoliti bilo kome drugom, kao način odlučivanja, jer sam uvjeren da smo, u procesu majorizacije, veoma blizu oružanog konflikta u samoj BiH”, rekao je Dodik sinoć za RTS.

On je istakao da ga izgradnja pelješkog mosta ne zanima i da to pitanje gleda kroz prizmu Republike Srpske, koja mora da sarađuje sa Hrvatskom u izgradnji budućeg mosta u Gradišci na Savi.

Dodik je naglasio da nema ništa protiv izbora naroda i da niti može, niti želi da izbjegne one koje izaberu bošnjački i hrvatski narod, dodavši da će shodno tome oni koji budu vlast u Federaciji BiH biti partneri u BiH zato da bi izbjegli dodatne turbulencije.

On je naveo da je rad prethodnih predstavnika Srba u zajedničkim organima kritikovao zbog, kako je rekao, podaništva, a ne zato sa kim su ili nisu.

“Struktura koja je to do sada radila bila je u funkciji jačanja unitarističkog modela BiH, gdje su (ministar bezbjednosti BiH Dragan) Mektić i ministri smatrali da su oni nadređeni Republici Srpskoj, a naš politički koncept nije taj”, rekao je Dodik.

Aktuelni predsjednik Republike Srpske istakao je da on podržava ustavni koncept BiH, a ne unitaristički koncept Bakira Izetbegovića, koji su “Mladen Ivanić i ostali podržali”, ukazavši “da su podržavali ustavni koncept ne bi imali problem sa opštim uvjerenjem u Republici Srpskoj da vrše srpsku nacionalnu izdaju”.