Dodik nastavlja separatističku retoriku: Srbi danas imaju dvije države

sdag

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Orašcu, na Dan državnosti Srbije, nastavio svoju separatističku retoriku i politiku kazavši da Srbi danas imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku. To je kazao u prisustvu političkog vrha susjedne zemlje.

 

"U Republici Srpskoj obilježavamo ovaj dan kao svoj. Zagledani smo u Srbiju kao maticu. Srbija nama daje garancije i utočište, pomaže i daje podstrek", rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana državnosti Srbije, čestitajući građanima i rukovodstvu Srbije. Ovom skupu nije prisustvovao predsjednik Aleksandar Vučić, ali jesu premijerka Ana Brnabić i ministri.

Dodik je istakao da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima te da su "naši preci postavili temelje onoga što je danas savremena civilizacija".

"Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik, praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi u predanoj borbi za slobodu digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti i slobode za sve koji ovdje žive", rekao je on, prenosi RTRS.

Dodik je poručio da Srbi danas imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju.

"Srbiju, koja je garant mira i sigurnosti, koju volimo i radujemo se svakom njenom napretku, Srbiju koja je garant opstanka svih Srba", izjavio je Dodik i zahvalio Srbiji za pomoć RS-u i razumijevanje.

On je istakao da je Srbija garant mira, država koja se pod rukovodstvom predsjednika Aleksandra Vučića gradi i ide naprijed.

Inače, "po svom" je danas nastavio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je naveo da će predstavnici Republike Srpske prisustvovati obilježavanju, ističući da se Dan državnosti Srbije ne može obilježiti bez RS-a, kao ni Dan RS-a bez Srbije.

"Mi smo jedno", poručio je Vulin.

Podsjetimo da su ambasadori pojedinih zemalja EU ranije poručili Vučiću da neće doći na obilježavanje Dana državnosti Srbije ako na događaju bude Dodik. No, Dodik ipak prisustvuje ceremoniji, ali je Vučićevo odsustvo znakovito.

Inače, iz još nepoznatih razloga odgođena je planirana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, koja je trebala biti održana u Beogradu 14. i 15. februara, kao i veliki sabor Srbije i Republike Srpske, koji je trebao biti upriličen 27. januara.