Dodik: Nemam ništa protiv EUFOR-ovih vojnika, pa i kada bi ih bilo i 5.000, a ne 500

.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ponovo komentarisao ključna politička i ekonomska pitanja u Bosni i Hercegovini.

 

Komentar je uslijedio nakon današnjeg susreta članova Predsjedništva visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepom Borrellom u Sarajevu.

Dodik nije saglasan s mišljenjem onih koji smatraju da državne institucije ne rade, a kao primjer u prilog svojoj konstataciji je naveo današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Najavio je da će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) razmatrati pitanje promjene stope PDV-a, tj. da će usaglasiti prijedlog.

"Bez ikakvih konsultacija su se pokušali isprazniti kantonalni u entitetski budžeti. To je stvar NSRS-a i NSRS će razmatrati to pitanje. Zadužit će delegaciju (zastupnike i delegate birane u Republici Srpskoj za Parlament Bosne i Hercegovine, op.a.) kako da se postavi. Ne može delegacija raditi kako hoće. Nije ovo vrijeme Mladena Ivanića (bivšeg člana Predsjedništva i predsjednika PDP-a, op.a.). Ona će odlučiti za koliko sniziti PDV i to će predložiti", ukazao je Dodik.

Upitan šta je rješenje za uzavrelu političku situaciju, odgovorio je da je to "uvijek hlađenje". Poručio je da u Bosni i Hercegovini ne postoji mogućnost izbijanja rata.

"Optimalno bi trebalo poštivati Ustav. Mir uopće nije upitan. Prije dva mjeseca nisi mogao otvoriti rusta, a da neko ne spomene rat. Niko ne govori o ratu. Komandat EUFOR-a je rekao da nema sigurnosnih izazova", rekao je.

Govoreći o prisustvu većeg broja vojnika EUFOR-a, Dodik je poručio da nema ništa protiv toga, pa kada bi bilo i "5.000 vojnika, a ne 500".