Dodik: Nemamo potpisanu koaliciju sa SDA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da nije razgovarao niti potpisao koaliciju s predstavnicima SDA, već da je SNSD spreman na saradnju s bilo kojom strankom koja predstavlja i bošnjačke interese.

Dodik je dodao da je SNSD spreman na saradnju s bilo kojom strankom u Federaciji BiH koja bude u većini u tom entitetu te da su ranije o učešću u vlasti razgovarali jedino s HDZ-om.

I u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će glasati, kaže, za kandidate one stranke koja bude spremne da se međusobno podrže predloženi kandidati.

Dodik je rekao da je legitimno da RS ima svoj stav o mogućim vojnim savezima BiH, ističući da taj bh. entitet ima u Narodnoj skupštini usvojenu rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Istakao je da i kod predstavnika vlasti i opozicije u RS nikada nije bilo razlike po pitanju mogućeg priključenja u NATO te upitao šta su dobile zemlje u regionu ulaskom u taj vojni savez.

- Vrijeme nametnutih rješenja je prošlo, vrijeme je za dogovore - dodao je on, ističući da je "za BiH najbolje da vodi politiku neutralnosti”.

''Svaka vrsta svrstavanja BiH, dok su globalni odnosi kakvi jesu, potpuno je pogrešna i za Bošnjake, Srbe i Hrvate... Nama trebaju svi saveznici i s Istoka i Zapada i ne smijemo da izgubimo bilo kakvi kontakt'', rekao je Dodik.

Izvor: