Dodik o ubistvu Davida, Izetbegoviću, Vijeću ministara, Musi, Nurkiću, KK Bosni

"Ono što sam se uključivao, htio sam da pomognem ljudima da osjete da ipak sistem radi svoj posao. To što se to poslije ispolitizovalo, to je neka druga priča"

Volio bih da se ubistvo Davida Dragičevića nikad nije desilo, ali kad se desilo, da se otkrije. Evo, neka Evropa pošalje najbolju tužilačku ekipu da to istraži. Ja nikoga ne štitim.

Poručio je ovo predsjedavajući Predsjedništa BiH Milorad Dodik. Tijelo mladića iz Banje Luke nedavno je ekshumirano i prebačeno u Austriju, ali slučaj “Dragičević” još nije okončan.

Ja vjerujem i pozivam tužilaštvo da to uradi. Tačka. Nemam šta više da kažem. Ono što sam se uključivao, htio sam da pomognem ljudima da osjete da ipak sistem radi svoj posao. To što se to poslije ispolitizovalo, to je neka druga priča. I dalje mi je žao tih ljudi, šta god oni mislili – rekao je Dodik u intervjuu za Dnevni avaz.

Dodik je govorio i o formiranju Vijeća ministara BiH. Na konstataciju da je aktivacija MAP-a ostala je uslova za formiranje vlasti i da je navodno postignut neki konsenzus o tom pitanju on je odgovorio:

Slobodno napišite da je to neka za…ancija i da je to neka muljaža. Ovo nigdje nema. Bakir Izetbegović napravi izjavu, usaglasi se sa svim i dođe, potpišemo Čović (Dragan, op. a.) i ja, on neće! I šta ja vama da objašnjavam? Ima jedan član gdje oni insistiraju na toj priči o MAP-u i mi smo rekli da to niko neće skinuti s dnevnog reda, to će ostati za dalje, ali to ne treba biti uslov za formiranje vlasti. Evo, oni kažu da jeste, OK, onda ništa, doviđenja. Ja nisam zainteresovan. Gurajte ovaj saziv Vijeća ministara. Ja i mislim da je to neka podvala Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gdje oni hoće da održe ove svoje lojalne Srbe iz SDS i PDP.

On je dodao da je misli da je ovo postalo ogavno svima.

– To više nije predmet za zezu neku. To više nema smisla. Odemo mi negdje kao Predsjedništvo, evo u Brisel, tamo nas prime na najvišem nivou, to treba poštovati. Juncker, Mogherini, Hahn… pričamo, mi njih molimo da nam daju mišljenje za kandidatski status da idemo dalje ka EU, znači mi ih molimo i onda oni dođu ovdje i kažu: “Evo, imate mišljenje u maju, ali kako da vam damo kad nemate vlade?” Šta sad da radimo? Evo, zovite me sutra, ja imam ljude koji će preuzeti funkcije i neka se oni dalje bave i MAP-om i svim drugim pitanjima koja su na dnevnom redu. Nećete? OK. Meni je ovdje lijepo, vidite da sam fino organizovao ove prostorije ovdje – istakao je Dodik.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Predsjedništva BiH u intervjuu za Dnevni avaz komentarisao je situaciju u kojoj se nalazi nekadašnji prvak Evrope košarkaški klub Bosna.

Čuo sam za to. Ja i sada mogu da nabrojim: Delibašić, Krvavac, Radovanović, Varajić, Benaček, Izić… Ekipa koja je igrala. To je priča, urbana legenda Sarajeva i košarke. I sad je iz nekog razloga dozvoljeno da se Bosna strovali na ovakav nivo. Dođe neki tamo provincijski tim i pobjeđuje Bosnu. Hoću da učestvujem u rehabilitaciji Bosne, da bude tim koji će igrati ABA ligu. To je nešto što ima smisla. Pitaju me hoću li doći na obilježavanje. Ako ima plan, doći ću. Ako je to ono: „Joj jest bilo lijepo“ i sutra niko ništa ne priča o tome, a Bosna i dalje propada, neću – istakao je Dodik za Avaz.

Predjedavajući Predsjedništva BiH nedavno je uputio i pismo teško povrijeđenom NBA košarkašu Jusufu Nurkiću. Ono je izazvalo ogromnu pažnju javnosti i imalo je pozitivan odjek.

Primijetio sam ga još kad je igrao ovdje u regionu, u Zagrebu, i da će biti igrač. Otišao je tamo. Ja to uvijek gledam ovako: S ovih prostora otići tamo i igrati u NBA ligi i uspjeti, onda stvarno moraš biti poseban. On je odlično igrao, postaje majstor. To je ljudski bilo i stvarno mi je bilo žao. Kad sam vidio snimak, okrenuo sam glavu, nisam mogao da gledam. Nadam se da će to pismo podrške njemu bar na trenutak pomoći u nečemu. I tu utakmicu je igrao odlično, gledao sam. Dao je 32 koša, oduzeo 16 lopti, asistencija, zamalo tripl-dabl – istakao je Dodik.

Dodik dodaje da je pratio i igru Dženana Muse dok je igrao u Cedeviti.

Ima talenta dečko – istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da je često išao u SAD da gleda utakmice NBA lige.

Da, volio sam to. Svaki put kad sam bio u Americi, gledao sam. Tad je još igrao Divac. Ali, mislim da je s ovih prostora bio najbolji Dražen Petrović. Sjećam se, mislim da je bila 1999. godina. Bili smo u Njujorku, ja uzeo karte da gledam Njujork nikse protiv Majamija. Sastanak je tamo vodio Ričard Holbruk. Razvuklo se to, vidim ja da ću zakasniti i kažem njima da ja moram ići na utakmicu. Holbruk je nešto rekao da ne mogu tako otići. Ja sam rekao OK, onda mi vi platite ove karte… naguravali smo se i na kraju sam otišao na utakmicu. Ova naša naklapanja uvijek možeš organizovati, ali ne i da gledaš Nikse – rekao je Dodik.

Na pitanje da li mu je žao što NBA utakmice više ne može gledati zbog sankcija Dodik je ovako odgovorio.

Pa šta, ima Igokea. Igra odličnu košarku – istakao je Dodik.