Dodik optužio Cormack da je vršila pritisak na članove CIK-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je američka ambasadorica u Sarajevu Maureen Cormack vršila pritisak na članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Dodik je ocijenio da Cormack šalje poruke različite od svog predsjednika Donalda Trumpa, koji se sve vrijeme zalaže da se SAD ne miješaju u unutrašnje stvari BiH.

Prema njegovim riječima, Cormack je ozlojeđena zbog toga što "njeni puleni" nisu pobijedili na izborima i da sada pokušava da problematizuje stvari.

"Činjenica je da je Cormack bila u CIK-u BiH jučer ili prekjuče i pokušala da izvrši utjecaj na članove CIK-a. Razumijem njenu ozlojeđenost, a ona je vezana za činjenicu da njeni puleni nisu prošli. Sada pokušava nešto da učini da bi isproblematizovala tu stvar. Jedini nadležan organ je CIK, a ona je pokušala da izvrši uticaj", rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da o tome niko nije pisao i da niko nije imao informacije da je ona tamo bila.

"Ona je bila tamo i tražila upravo te neke priče o neregularnostima. I to ničim nije dokazala. Njena drskost je prosto nevjerovatna", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je juče OEBS saopštio da su izbori fer i korektni, a Parlamentarna skupština Vijeća Evrope da je sve proteklo u redu, te napomenuo da je Centralna izborna komisija ta koja o tome odlučuje. 

"Kao član Predsjedništva BiH založit ću se da promijenimo Izborni zakon i da tu piše da glasove od sada broji samo američka ambasadorica Maureen Cormack. Dakle, dokle god je živa, da ne bude nikakvih problema, da žena ima neko zadovoljstvo ovdje u BiH", istakao je Dodik.