Dodik “bez ispaljenog metka” osvojio jednu od tri najveće tvrđave SDS-a

Uprkos brojnim pokušajima, SNSD nikada u Doboju nije uspio poraziti SDS. Dobojlije kažu da ih na političkoj sceni više ništa ne može iznenaditi

Nakon odluke dobojskog SDS-a da sudjeluje u vlasti, koju će, na osnovi izbornih rezultata, na svim nivoima predvoditi SNSD s koalicijskim partnerima, rukovodstvo SDS-a u Republici Srpskoj suočilo se s ozbiljnim problemom. Doboj je, inače, uz Bijeljinu i Istočno Sarajevo, glavno uporište SDS-a, a sve bi moglo značiti trajni odlazak u opoziciju ove nekada najjače stranke u RS-u.

Umjesto priznanja za dobre izborne rezultate, predstavnici dobojskog SDS-a su na posljednjoj sjednici Glavnog odbora stranke kritizirani, zbog čega su napustili zasjedanje i odlučili rukovodstvu stranke reći „ne“, zatražiti odgovornost vrha stranke i prijevremene unutarstranačke izbore.

JERINIĆ: NEĆEMO DA TRPIMO

Nećemo da ih trpimo i slušamo i ne vidimo da oni mogu povesti SDS u pobjedu i vratiti je na pobjedničku scenu u RS-u – poručio je predsjednik GO SDS-a Doboj Boris Jerinić.

Više od odluke da podrže SNSD-ovu vlast vrh stranke je, kažu upućeni, naljutilo koketiranje dobojskog SDS-a sa SNSD-om mnogo prije izbora. Potvrdila je to i posjeta predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika ovom gradu krajem augusta ove godine.

Meni je drago što ovdje pokazujemo da različite političke opcije mogu da rade na zajedničkim projektima. Mora da bude odbačena bilo kakva nepodnošljivost ili mržnja među ljudima koji rade javne i odgovorne poslove. I to mi ovdje u Doboju pokazujemo – kazao je tada Dodik.

Uprkos brojnim pokušajima, SNSD nikada u Doboju nije uspio poraziti SDS. Dobojlije kažu da ih na političkoj sceni više ništa ne može iznenaditi, pa ni to da je SDS-ova tvrđava pala bez metka.

Radikalan zaokret dobojskog SDS-a može se povezati s višegodišnjom stagnacijom u ulaganjima od države i međunarodne zajednice, pod izgovorom da u Doboju nema međunacionalnih problema, ali i SNSD-ove entitetske vlasti koja je Doboj godinama kažnjavala zbog pretrpljenih poraza.

Do narednih izbora, jasno je, dobojske vlasti bi teško osigurale finansijsku stabilnost i mogućnost finansiranja naredne izborne utrke. S druge strane, SDS, kao ozbiljna politička stranka, neposluh Dobojlija mora kazniti.

To je pitanje za predsjednika SDS-a. Da li ljude koji pobjeđuju na sve četiri nivoa, koji su donijeli pobjedu i u Doboju, ne zaslužuju da budu u SDS-u, onda je to njegova odluka – kazao je Jerinić.

ČEKA SE REAKCIJA VRHA STRANKE

– Ukoliko narodni poslanici misle da trebaju ići nekim svojim putem, a ne putem SDS-a, jasno je da će morati da se suoče s posljedicama takvih svojih odluka – poručio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Predviđa se da će u SDS-u posegnuti za sankcijama. S druge strane, to bi značilo ako ne kraj SDS-a, a ono težak udarac ovoj stranci i odlazak u opoziciju na duži vremenski period.