Dodik otkrio šta je rekao Thaciju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas u Nišu da bh. entitet Republika Srpska nema teritorijalne pretenzije prema Kosovu.

Govoreći o verbalnom duelu sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem na plenarnom sastanku Brdo-Brioni u Tirani, Dodik je istakao da je Tači miljenik stranaca i da misli da može da govori šta želi kada je na međunarodnoj sceni, kako piše N1.

"On je pokušao da prikaže Republiku Srpsku kao neku babarogu, tvrdeći da se Republika Srpska neće naći na prostoru Kosova. Rekao sam mu da mi nemamo teritorijalne pretenzije prema Kosovu, ali da je Kosovo sastavni dio Srbije i da, u tom pogledu, može da bude miran", rekao je Dodik novinarima u Nišu.

On je naglasio da je RS sjajan primjer kako se može riješiti konflikt i stabilizovati društvo multietničkog i multinacionalnog karaktera.

Dodik je ocijenio da je sa kosovske strane prisutno stalno prizivanje Amerikanaca da nešto rješavaju sa pretpostavkom da su na njihovoj strani, a da zanemaruju da su Dejtonski sporazum, kojim je Republika Srpska međunarodno verifikovana i dobila međunarodni status, kreirali Amerikanci.

"Bilo je mnogo tih verbalnih pokušaja da ocrne Srpsku. Pitao sam da li je to bio slučaj i ranije na ovakvim skupovima i rekli su mi da je bilo gotovo identično, ali da niko nije reagovao", kaže Dodik.

Izvor: