Dodik planira s Putinom dogovoriti izgradnju gasovoda: Neće nas zaustaviti, naći ćemo način

dodikputin

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je večeras o predstojećem planiranom sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kazao je kako će razgovarati o gasovodu i da taj projekat niko neće zaustaviti.

Nakon sastanka sa Putinom koji se desio u junu ove godine, Dodik je kazao da ga je ruski lider, koji je u februaru pokrenuo invaziju na susjednu Ukrajinu, pozvao da ga još jednom posjeti, u septembru, kako bi razgovarali o realizaciji projekata.

Oni su tada navodno dogovorili izgradnju gasovoda i dvije elektrane u RS-u, a sada bi trebali isplanirati i realizaciju. Dodik je rekao da će sastanak biti prilika da se sretne sa Putinom i analizira ono što su dogovarali prije nekoliko mjeseci.

Poručio je kako je za gradnju gasovoda do Banje Luke potrebna samo dozvola da se pređe ispod Drine.

"U ovoj konstalaciji odnosa, u kojoj pokušava da se satanizuje Rusija, mi smo se opredijelili da budemo neutralni i da u tom pogledu ne uvodimo sankcije Rusiji, koja to cijeni upravo zbog energetskih razloga. Vlasnik naše rafinerije je državna firma iz Rusije. Meni je veoma stalo da taj ruski partner ostane angažovan na ovim prostorima, a ne da zatvori tu rafineriju", rekao je Dodik za Televiziju "UNA".

Na pitanje zašto u Predsjedništvu BiH ne postoji interes za tim kazao je kako je to zbog mržnje koja je "nadaleko veća nego bilo kakav racio".

"Mi nismo zaustavili nijedan projekat u Federaciji BiH. S druge strane FBiH na ove ili one načine osporava sve projekte. U ovom trenutku za nas su kapitalni projekti Aerodrom Trebinje, Buk Bijela hidroelektrana, gdje Federacija i nivo BiH nema nikakve nadležnosti, pa onda ovaj gasovod. To će biti još jedan problem", rekao je Dodik zaboravljajući da su svi ti projekti neustavni i predstavljaju narušavanje države.

On je rekao da ne postoje racionalni razlozi za blokadu izgradnje gasovoda do Banje Luke.

"Nećete nas zaustaviti za sva vremena, naći ćemo mi način", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je odlučan da ne prođe nijedan projekat u Federaciji dok ne prođu aktuelni projekti Republike Srpske koja, poručio je, neće odustati od raspolaganja svojom imovinom. Odnosno, imovinom države koju on vidi kao entitetsku.