Dodik poručio da "političari muslimani pokušavaju da predstave u Evropi da neko drugi blokira institucije", te ponovo ‘prozvao‘ ministricu Turković

sadf

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na Јahorini da je BiH, nažalost, i po pitanju "Otvorenog Balkana" podijeljena i da je prihvatanje te inicijative postalo isključivo političko, a ne ekonomsko pitanje.

Dodik je, kako prenosi RTRS, ukazao "da, istovremeno, političari muslimani pokušavaju da predstave u Evropi da neko drugi blokira institucije".

On je naveo da je prije izvjesnog vremena Predsjedništvo BiH donijelo odluku da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan" i dalo nalog Savjetu ministara da sprovede tu proceduru.

- A onda su počele opstrukcije. Na nivou Savjeta ministara ministri muslimani nisu željeli da učestvuju u radu i sve su blokirali. Dakle, sve ima isključivo politički motiv - istakao je Dodik.

SATANIZOVANJE RS-A

Naveo je da je prije nekoliko dana razgovarao sa grupom privrednika koji su rekli da ne mogu da obezbijede dovoljno radne snage u građevini, zbog čega ih traže sa strane.

- Dosta Albanaca se nudi kao radna snaga. Problem je što on istog dana kad dođe u Beograd može da dobije sve papire i da se uključi u rad, a ovdje mora da provede dva, tri mjeseca čekajući da poslodavac, obijajući pragove, dobije privremene radne dozvole za tu radnu snagu, što pravi problem, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je potpuno podijeljeno društvao koje egzistira isključivo zato što u tom liberalnom svijetu ne treba još jedan problem.

- Oni pokušavaju da taj problem riješe tako što će Republiku Srpsku ponovo satanizovati, ali i to će proći. Nije to ništa novo, ukazao je on.

Dodik kaže da u BiH nema nijedan bazičan dogovor o bilo čemu, a i kada se postigne, kao što je bilo u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan", neko ga ne poštuje.

- Dogovori na sjednicama Predsjedništva, koje je zaduženo za spoljnu politiku, su propali zato što ministarka /inostranih poslova Bisera/ Turković sama djeluje u okviru onoga što su njeni stavovi njenih partijskih rukovodioca - napomenuo je on.

Dodik je ocijenio da je to kap koja je prevršila čašu u BiH i da je veliko pitanje da li uopšte bilo šta funkcioniše.

- Onda smo mi krivi zato što smo rekli da nećemo da učestvujemo u radu institucija koje su na taj način spremne da prihvate mnogo stvari - od čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, pa do činjenice da može da nameće neke zakone, umjesto da se to rješava u okviru BiH - naglasio je član Predsjedništva.

PRIVREDNICI IZ FBIH

Dodik je istakao da je učestvovao u svim sjednicama Predsjedništva BiH iz različitih razloga i da nema tačke dnevog reda koja nije rješena.

- A, kada slušate muslimana u BiH čujete - blokada. Prema njima, uključivanje u rad institucija znači da donose odluke one koje oni hoće, rekao je on.

Republika Srpska, kaže Dodik, da može to da uradi, već bi bila u "Otvorenom Balkanu".

Dodik kaže da i privrednici Federacije BiH to žele, ali moraju da se izbore kod svojih političara koji to neće.