Dodik ponovo napao Ambasadu SAD-a, tvrdi da su autori optužnice protiv njega

-
Mediji u Republici Srpskoj objavili su nepotpisano pismo navodne grupe sudija Suda BiH u kojem se navodi da iza optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića stoji ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy. Iz ambasade SAD-a su ove navode odmah odbacili.

 

"Iza plana pravosudnog progona i procesa protiv predsjednika Republike Srpske stoji američki ambasador u BiH Michael Murphy. Sud će potvrditi optužnicu protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića jer je naređenje da se to uradi predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu izdao ambasador Murphy. U planu, za koji čak postoje i zapisničke bilješke, stoji da će sudija Bošnjak potvrditi optužnicu, a sudija Srbin nakon ubrzanog postupka osuditi Dodika i Lukića. Dodik i Lukić će biti osuđeni na bezuslovne zatvorske kazne, a nakon toga će im biti zabranjeno vršenje javnih funkcija, nakon čega će se izdati naredbe o smjenjivanju predsjednika RS-a sa ove funkcije", navodi se između ostalog u pismu koje su objavili mediji blisku Dodiku.

Objavu je spremno dočekao i predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je na X-u (bivšem Twitteru), naveo da su sve probleme u BiH stvorili međeđunarodni službenici poput Michael Murphya, uključujući i "cirkus vezan s intervencijama u Krivični zakon BiH".

"Optužnica protiv Miloša Lukića i mene ima prepoznatljivog naručioca i dobro poznat rukopis. I da mu nisam izgovorio ime, nema niko u BiH i regionu ko ne zna autora tog parapravosudnog cirkusa", napisao je Dodik.

Iz ambasade SAD-a su naveli da navodno pismo sadrži lažne i smiješene optužbe o sudskom procesu koji je u toku protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

"Apsurdno je sugerisati da je Amabasada Sjedinjenih Država autor optužnica ili da planira zavjeru. Ako postoji autor optužnice protiv Dodika izvan Državnog tužiteljstva, kako tvrdi Dodik, onda je to sam Dodik. Čista i jednostavna činjenica je da je Dodik probleme sam sebi napravio"; poručili su iz američke ambasade.

Dodik je u pokušaju da se zaštiti od sudskog postupka najavio da će izvršiti homogenizaciju u RS-u, a njegovi postupci nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu pokazuje da i pokušava to ostvariti.

Objavom navodnog nepotpisanog pisma pokušava se narušiti ugled i legitimitet Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, kako bi se odbrana Dodika predstavila odbranom Republike Srpske.

Ciljanjem na Ambasadu SAD-a u BiH Dodik stvara sliku o tome da se on hrabro suprostavlja velikoj sili i stvara teoriju zavjere u kojoj je gotovo čitav svijet ujedinjen protiv njegove "pravedne borbe za RS".