Dodik ponovo o razlazu BiH: Izetbegović želi ostvariti koncepcije svog oca, to se neće desiti

.
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na današnjoj vojnoj vježbi u Srbiji izjavio da je "granica" između Republike Srpske i Federacije BiH definitivna i da neće biti mijenjana pošto je "međunarodno priznata".

"Granica između Republike Srpske i drugog entiteta uspostavljena je međunarodnim (Dejtonskim) sporazumom. Ona je definitivna i neće se mijenjati. To što je ta granica sastavni dio međunarodnog ugovora govori da ona ima međunarodno priznanje", kazao je on.

On je ponovio da je miran razlaz u državi jedina opcija te dodao da će sigurno biti ostvarena.

"U BiH se razgovaralo i razgovara se o mogućnosti mirnog razlaza. Što je jedina opcija i ona će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu. U uslovima kada Stranka demokratske akcije i (njen lider Bakir) Izetbegović donose deklaracije kako BiH treba organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda… Jedina varijanta koja može biti realna je da se mirno raziđemo", naveo je Milorad Dodik.

Dodao je da Izetbegović ide za tim da Srbe u BiH naziva agresorima, a da bi želio bi da ostanu u BiH kako bi realizovao "koncepcije njegovog oca Alije Izetbegovića".

 

"Izetbegović želi da ostvari koncepcije njegovog oca u vezi sa muslimanskom državom. U njoj bi muslimani vladali i odlučivali o svemu. Srbi bi bili vječito kažnjeni. Naravno da se to neće desiti", rekao je Dodik.

Nakon ovog predsjednik Srbije Aleksandar Vučić morao je reagovati te je kazao da se Srbija, osim ako može da pomogne na bilo koji način, ne miješa se u unutrašnje odnose u BiH.