Dodik povukao vitalni interes i zatražio sjednicu NSRS

Milorad Dodik
Nakon sjednice Predsjedništva BiH

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je zaprimljen zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta tog bh. entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH. 

Na tom zasjedanju narodni poslanici izjasnili bi se o Dodikovoj izjavi o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Odluka je, kako se navodi, bez konsenzusa usvojena na devetoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, a Dodik je smatra "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske".

U dopisu je Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o njegovoj izjavi o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini 2. i 3. marta 2020. godine.

I ta odluka je usvojena bez konsenzusa na devetoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, i Dodik je smatra, kako je navedeno, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH pozvao je poslanike Narodne skupštine RS da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Prema Ustavu BiH, član V. 2. d), Narodna skupština RS razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH. Ukoliko u roku od 10 dana od dana prosljeđivanja izjave Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom potvrdi izjavu, osporena odluka i zaključak ne stupaju na snagu.