Dodik primio američkog ambasadora Nelsona: Informisao ga o stanju u BiH, te EU i NATO putu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u zgradi ove institucije primio novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Georgea Nelsona.

"Drago mi je što ću s vama i vašim kolegama u Predsjedništvu pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i EU što su njeni zacrtani ciljevi", rekao je Nelson prilikom prvog susreta sa Dodikom.

Dodik je iskoristio priliku da poželi ambasadoru Nelsonu poželi uspješan mandat u BiH i dobru saradnju.

Image

"Mi duboko cijenimo ulogu i polažaj SAD-a u vrijeme zaustavljanja rata i nakon rata u stabilizaciji mira u BiH. Došli ste u zemlju koju karakteriše složenost, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz sva prava koji ovdje žive", kazao je Dodik.

On je podsjetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i to je velika tekovina ovih naroda. 

"Imamo otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH. Naš osnov je Ustav koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je vaša država pomogla da bude kreiran", kazao je Dodik.
 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iskoristio priliku da prokomentariše prisustvo Visokog predstavnika te put BiH ka EU i NATO-u.

"Ovdje je predugo zadržan Visoki predstavnik i nadam se da ćemo to što prije korigovati da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredjeljeni ka evropskim integracijama. Danas je Vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi sa odgovorima na Upitnik EK. Očekujemo i da će ostali nivoi vlasti to uraditi čime se stvaraju uslovi da to predamo u Brisel", rekao je Dodik.

Image

On je informisao Nelsona da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savezu, ali da postoji opredjeljenost za saradnju.

"Što se tiče NATO-a mi smo opredjeljeni za saradnju s NATO-om i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa oko pristupanja NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od EU gdje postoji konsenzus. Imat ćemo vremena da pojasnimo sva pitanja. Želim najbolje Vama, vašim saradnicima i vašem predsjedniku", zaključio je Dodik.
 

Image

Novi predstavnik SAD-a u BiH prilikom prvog susreta predao je Dodiku akreditivna pisma.

Nakon ovog kratkog obraćanja Dodik i Nelson su nastavili sastanak iza zatvorenih vrata, a detalji će biti poznati naknadno.