Dodik: Razgovaraćemo s DNS-om, uvažiti sve što je racionalno

U Doboju je deset godina DNS držao koaliciju sa SDS-om dok je tamo bio Obren Petrović. Sad kad je Obren Petrović došao kod nas, DNS ne zna ni gdje je ni šta je

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će razgovarati sa DNS-om i da će biti uvaženo sve što je racionalno, ali je ukazao da na lokalnom niovu ima različitih iskustava i da te odnose ne bi trebalo prenositi na republički nivo.

Naravno da ćemo obaviti razgovore, vidjećemo razloge i sve ono što bude racionalno i razložno apsolutno ćemo uvažiti”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On je podsjetio da DNS ima koalicioni sporazum sa SNSD-om, te da sve što je dogovoreno pripada DNS-u, da se to ne dovodi u pitanje.

Dodik je istakao da na lokalnom nivou imaju različita iskustva, te naveo primjer Prijedora gdje su dugo bili u zajedništu, a onda je, kako je rekao, došlo do određenih problema na relaciji lokalnih ljudi.

Do sada je, rekao je Dodik, postojao pristup da lokalni ljudi vode lokalnu politiku, a ne globalnu, “dok se nešto nije desilo DNS-u u Prijedoru”.

Prije lokalnih izbora mi smo nekim projektima obezbjeđivali podršku izgradnji lokalnih puteva. Kada je to trebalo da ide na prostor gdje SNSD ima podršku u Prijedoru, onda gradonačelnik nije htio da to podrži, a nije se ticalo novca, jer je bio obezbijeđen”, pojasnio je Dodik.

S druge strane, dodao je Dodik, DNS je poslije prošlih izbora učinio sve da već stvorenu skupštinsku većinu u Bijeljini napusti sa SNSD-om i ode sa SDS-om, ali da SNSD tada nije napustio koaliciju.

U Doboju je deset godina DNS držao koaliciju sa SDS-om dok je tamo bio Obren Petrović. Sad kad je Obren Petrović došao kod nas, DNS ne zna ni gdje je ni šta je”, rekao je Dodik.

On smatra da princip da lokalna sredina i lokalni odnosi pripadaju lokalnim strukturama i da bi to trebalo zadržati, a ne to prenijeti na nivo RS.

Dodik je napomenuo i da, kada je riječ o nivou RS, do njega dolazi da DNS nije zadovoljan brzinom postavljanja njihovih ljudi, prenosi Fokus.

Ali, sve moramo da uradimo u skladu sa zakonom. Ne možemo, kao što je bilo u nekim slučajevima ranije prema različitim ljudima, da sada nekoga sklonite, a on tuži pa ga sud vraća. Moramo čekati da se to procedurom završi”.

Podsjećamo, Predsjedništvo DNS-a odlučilo je juče da zaustavi dalje djelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima.