Dodik RS opet nazvao državom, pa počeo vrijeđati Armiju BiH: Oni su nastavak snaga koje su...

.
U toku svog obraćanja iznio je i niz neistina

Ako je postojao iko ko je bar na trenutak povjerovao priči Milorada Dodika kako ne želi provesti secesiju, odnosno otcijepiti RS od BiH, nakon današnjeg njegovog obraćanja u Banjoj Luci na obilježavanju Dana povjede nad fažizmom, shvatiće da to nije istina i šta je stvarni njegov cilj.

 

Naime, u toku svog govora RS je otvoreno nazvao državom, koja je jedini državni okvir koji garantuje slobodu Srbima. Nije propustio priliku i da iznese niz laži među kojima je i ona da Srbi u FBiH ili Hrvatskoj ne mogu obilježavati Dan pobjede nad fašizmom, te da su u Sarajevu u toku rata postojali brojni logori za Srbe.

 

- Stali smo pred mnoge velike osvajače, najveće osvajače tog vremena, pred Otomansku imperiju, kasnije Austrougarsku, Njemačku, a krajem prošlog vijeka u našem otadžbinsko-odbrambenom ratu pred najezdom NATO snaga i onih koji su njihovi trabanti na ovim prostorima. Mi se i danas borimo za tu istinu.

Da nije bilo svijesti o tome da je sloboda jedino moguća i ostvariva samo ako imamo svoju državu najbolje svjedoči činjenica o postojanju danas Republike Srpske i činjenica na koji mogući način Srbi, recimo u Federaciji ili u Hrvatskoj ili na drugom mjestu, mogu da obilježe ovaj značajan datum. Samo je Republika Srpska kao državni okvir ta koja daje garanciju slobode našeg naroda i u ovom vremenu. Slobde koja je nezamisliva bez postojanje države. Slobode koja je uperena protiv revizionizma koji gledamo i danas i slušamo.

 

Negdje tamo iz Sarajeva nam poručuju kako su dvije oslobodilačke vojske bile na ovim prostorima, a to je navodno, odnosno stvarno Narodnooslobodilačka vojska i, kako oni kažu lažna priča o tome, da je to isto Armija Bosne i Hercegovine. Kao da se ne sjećaju da je u Sarajevu bilo mnogo logora, da je sastavni dio te njihove armije, koju sada proglašavaju kroz reviziju ukupno svih događaja, bio odred El Mudžahedin, koji je činio zločine stravične koje smo mogli da posmatramo kasnije i u Siriji i na mnogim drugim mjestima, izjavio je Dodik sa govornice u Banjoj Luci, dodajući da su Armija BiH i Zlatni ljiljani bili nastavak profašističkih snaga iz Drugog svjetskog rata koje su sarađivale sa nacističkom Njemačkom i tzv. Nezavisnom državom Hrvatskom u kojoj je pobijeno više stotina hiljada Srba..

Kada se već doticao perioda agresije na BiH, Dodik očekivano nije govorio o broju pripadnika nesrpskog stanovništva koji su ubijeni, maltretirani, silovani, protjerani... na teritoriji današnjeg entiteta RS.