Dodik se ponovo obrušio na ministricu Turković: Nema moju podršku

dodik
Član Predsjedništva žestoko kritizirao ministricu vanjskih poslova BiH

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) „ministarstvo jednog naroda i jedne političke partije – SDA“, te da ministarica vanjskih poslova Bisera Turković nema njegovu podršku za svoj rad ako ga ne korigira.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu ocijenio da Turković sprovodi „uzurpatorsku i antiustavnu politiku“, ističući da će, ukoliko se to ne promijeni, ovo pitanje biti pokrenuto u Vijeću ministara, te Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da je prema Ustavu Predsjedništvo zaduženo za vanjsku politiku BiH, a da su Vijeće ministara, a samim tim i MVP pomoćni organ Predsjedništva. Tvrdi da je Turković u više navrata „postupila samovoljno, zanemarujući ustavna prava i dužnosti“.

- Ako Predsjedništvo nešto odluči ili ne odluči, to MVP mora da poštuje. Ako se zatraži neko izjašnjenje Predsjedništva, a Predsjedništvo se ne izjasni, onda je MVP dužan da obavijesti međunarodne forume da BiH nema stav, a ne da odlučuje u ime Predsjedništva BiH, što je činila nekoliko navrata - rekao je Dodik.

Navodeći da je na njegov zahtjev danas Predsjedništvo raspravljalo o, kako je rekao, „samoinicijativnom ponašanju Turković“, Dodik je rekao da ona zanemaruje ustavna prava i dužnosti.

- Turković je dala nekoliko saglasnosti mimo Predsjedništva, čime je pokazala da ne poštuje ni Predsjedništvo, ni Ustav - rekao je Dodik u svojoj žestokoj kritici na račun ministrice.

Kao primjer naveo je „samovoljno odlučivanje Turković“ o tome čiju će poštu članova Predsjedništva BiH proslijediti, a čiju ne, kao što je bio slučaj sa njegovim pismom ambasadorima BiH povodom 1. marta.

Također je rekao da „na prvih šest pozicija u MVP-u nema Srba". Optužio je i Turković da „pokušava da uvede duple standarde i bude iznad svega“.

- Što se mene tiče nema podršku za svoj rad ako ga ne koriguje - istakao je Dodik.