Dodik se ponovo oglasio o Rezoluciji o Srebrenici: Vrijeme je da svako krene svojim putem

ć

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a, ponovo se na društvenim mrežama oglasio povodom skorašnjeg mogućeg usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. "Pozitivan napredak koji je ostvarila BiH Bošnjaci su srušili rezolucijom o Srebrenici. Bećirović, Komšić i Konaković, kao i ostali, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz", ponovio je Dodik, koji sa predsjednikom Srbije već od ranije lobira da ne dođe do usvajanja rezolucije kojom bi se osudilo ubijanje više od 8.000 ljudi u Srebrenici u julu 1995. godine.


“BiH koju oni predstavljaju je plod njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za Republiku Srpsku ni za BiH ako je ustavna i dejtonska. Oni predstavljaju svoje politike, što opet nije od nekog značaja, jer njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji BiH, je ravan nuli. Da je BiH država, to što oni rade bilo bi već kažnjeno. Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su izašli iz okvira Dejtona i iz BiH svojim jednostranim akcijama”, napisao je na društvenoj mreži X.


Emotivno obraćanje Azira Osmanovića u UN-u popraćeno suzama i aplauzom: Brat mi je ubijen u genocidu, pronašli smo mu samo lobanju

Smeta mu i činjenica što je nekolicina važnih zemalja podržala najavljeno usvajanje rezolucije. Istakao je to uz ponovno nazivanje jednog od konstitutivnih naroda, Bošnjaka, “bosanskim muslimanima”.

“Za građenje unitarističkog pokreta dobili su podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzorišu rezoluciju o Srebrenici kako bi bosanskim muslimanima isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata. Donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo je s nastavkom postojanja BiH, to treba da znaju svi koji podržavaju tako nešto. Republika Srpska ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bosanski muslimani žive za to da Republici Srpskoj bude loše i čine sve da nam otežaju život”, naveo je Dodik.

Usprkos uvredama, predsjednik RS tvrdi da je ovaj entitet opredijeljen za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana.

“Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem”, dodao je.

Podsjetimo, usvajanje spomenute rezolucije očekuje se početkom maja. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, i član Predsjedništva, Željko Komšić, u New Yorku su ovim povodom obavili niz važnih sastanaka.

Rezolucijom se, između ostalog, osuđuje negiranje genocida, ali i potiče se da države koje su članice u svom obrazovnom programu razviju odgovarajuće programe, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.