Dodik: Strani faktor stoji iza protesta, prije svega Velika Britanija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svako ko je "iole politički i bezbjednosno pismen može lako da zaključi da su protesti u Banjaluci i Beogradu koordinisani i da iza njih stoji strani faktor, prije svega Velika Britanija, čiji je cilj rušenje vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji".

Dodik je naveo da je glavni motiv izazivanja nestabilnosti namjera Zapada da spriječi navodni ruski uticaj na ovim prostorima.

"Britanci se bave sprečavanjem navodnog ruskog uticaja u Republici Srpskoj. Mi nismo spremni da budemo u grupi poltrona i Rusiji uvedemo sankcije. Rusija je naš značajan partner, kao što želimo da to budu i SAD i EU", rekao je Dodik za "Kurir".

Dodik je istakao da je od bezbjednosnih organa Republike Srpske uspjelo da pobjegne pet pojedinaca, građana Velike Britanije, koji su bili zaduženi za organizaciju i omasovljenje protesta "Pravda za Davida", ali da policija ima imena tih ljudi.

On je napomenuo da ga nijednom niko iz Rusije nije pozvao i upitao kako se ponaša, a da je od zapadnjaka mnogo puta doživio da ga pozovu i pitaju "šta se to dešava", kao i ovaj put zbog posljednjih dešavanja u Banjaluci.

"Britanija je odobrila šest miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja ovde. To znači da je taj novac upumpan u razne nevladine organizacije i medije da proizvedu nestabilnost i ruše vlast u Beogradu i Republici Srpskoj. Zašto neko misli da je mjera njihove politike prema Rusiji obavezujuća i za nas ovdje? To ne može da bude", rekao je Dodik.

On je potvrdno odgovorio da su protesti u Banjaluci i Beogradu u nekoj vezi, navodeći da pri tome izuzima porodicu Dragičević.

"Razumijem povrijeđenost Davora Dragičevića i dok traga za istinom ima moju podršku. Kad uđe u politiku, a nije nepoznato da su se oko njega političari okupili, onda imamo problem. Naravno da strani faktor ima uticaj", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, grupa "Pravda za Davida" u pravu je u dijelu koji se tiče instistiranja da se utvrdi istina o stradanju mladića Davida Dragičevića, ali da na to jedino može odgovoriti tužilaštvo i poslije toga sud.

"Sve izvan toga, a tiče se političkih stavova i ocjena, nasrtaja na institucije i pojedince je neprihvatljivo i dobiće svoj politčki odgovor", poručio je Dodik.

On je objasnio da politički odgovor znači donošenje zakona i ukidanje tužilaštva, koje je pod međunarodnom upravom, i formiranje nekog novog.

"Nismo daleko od toga. Tužilaštvo se potpuno nepotrebno zavuklo u sve ove probleme. Tužioci su odgovorni što posao do sada nisu uradili. Ali, kod nas je tužilaštvo pod upravom međunarodnog faktora. Očigledno da tu postoji sprega. U tužilaštvu odugovlače i neće da rade svoj posao da bi se napravila atmosfera navodne odgovornosti izvršne vlasti", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da izvršna vlast u Srpskoj ne imenuje tužioce ni sudije, već da to radi Sarajevo, odnosno jedno sumnjivo tijelo koje je van ustava izabrala međunarodna zajednica.

On je naveo da su sve sudije i tužioci morali da pri izboru prođu proceduru kod međunarodnog faktora, a da su zakazali upravo oni koji su trebali da odgovore da li je to ubistvo ili nije i ko je odgovoran.

Dodik je dodao da je dio ljudi iz grupe "Pravda za Davida" krenuo u politički obračun i umjesto da se vlast okarakteriše kao izuzetno tolerantna, jer je dozvolila okupljanja mimo zakona, odjednom se govori da u Srpskoj vlada nekakva represija.

"Ovdje se ja bavim politikom i politički legitimitet stičem na izborima, a ne na ulici. I naravno da ovdje ulica neće odlučivati o politici", istakao je Dodik, te napomenuo da su zajedno na ulici i opozicija, političari iz Sarajeva, dijela međunarodna zajednice, otac Davor i porodica koja je izgubila sina, sa mistifikacijom koju su opozicioni i drugi krugovi napravili o tom slučaju.