Dodik sutra sa Vučićem u Beogradu

gsedrhfhjgzkuhk
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se sutra sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je obećao da će dio paketa pomoći iz Kine preusmjeriti u BiH.

Dodik je istakao da sutra putuje u Srbiju, te objasnio kako su potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

- Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, Istočnom Srajevu, jer se trenutno testira samo u Banjaluci - rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je najavio da treba stići 25.000 testova.

- Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora - istakao je Dodik.

On je podsjetio da se za pomoć obratio predsjednicima Kine i Turske da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim riječima, humanitarnu pomoć obećao mu je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lijekove u Turskoj i da se skida zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Njemačkoj.

Izvor: