Dodik tvrdi da sporazum Vijeća ministara s USAID-om urušava ustavni poredak BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a, u vezi sa borbom protiv kriminala i korupcije, ima skrivene i koruptivne namjere.

"Uspostavljena je nova praksa da Vijeće ministara prihvata implementaciju osam miliona dolara posredstvom nevladinih organizacija, a bez saglasnosti entiteta. To je urušavanje ustavnog poretka, što se nije moglo do sada dešavati", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, a zbog čega je organizirao vanrednu konferenciju za novinare.

On je istakao da će sredstva biti dodijeljena organizacijama u kojima nema transparentnosti.

"Naša istraga će se odnositi na to kome će biti dodijeljena sredstva, jer je predviđeni način dodjele direktno miješanje u izborni proces", rekao je Dodik.

Ponovo je napao i Američku ambasadu u BiH.

"Ranije se to nije moglo dešavati. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima RS i BiH. Miješa se u unutrašnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj Ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost", poručio je Dodik.