Dodik: Ustavni sud BiH mjesto najveće destabilizacije

dodik
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je Ustavni sud BiH mjesto najveće destabilizacije u BiH, te da su sve odluke ovog suda donesene na štetu Srpske i srpskog naroda.

On je istakao da to potvrđuje prolongiranje rasprave o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH kao i odluka o poljoprivrednom zemljištu.

Naime, Ustavni sud je osporio član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, po sili zakona postaje vlasništvo Republike Srpske. Odlučujući o apelaciji sedam delegata Vijeća naroda Srpske, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o nadležnosti BiH.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće prihvatiti neustavne odluke ovog suda, bez obzira na eventualne pritiske.

- Ovakav Ustavni sud ne treba BiH, a nama pogotovo ne treba. On služi samo da donosi neustavne odluke - naglasio je on.

Dodik je rekao da je Ustavni sud mjesto manipulacije, što je potvrdio i odlukom o poljoprivrednom zemljištu koje nije u nadležnosti BiH, te sud ne može da bude ustavotvorac i da daje prava.

- Takav Ustavni sud ne korisiti borbi za uspostavljanje prava i pravne države, to je farsa. Upravo je sve obrnuto. Ustavni sud sve što donosi u posljednje vrijeme, donosi na bazi neprava i prmoviše nepravo. Ako je on danas utvrdio, na osnovu apelacije bilo koga u BiH, da zemljište ne pripada entitetima već BiH, onda krši Ustav, jer nigdje ne piše da BiH ima bilo kakvu imovinu, pa i zemljište. Zemljište i svi objekti pripadaju entitetima i to je jasno. Očigledno je da Ustavni sud djeluje nezakonito i neustavno i da u tome ima političku podršku - naveo je on.

Dodik je naglasio da je Ustavni sud "političko tijelo i tijelo za egzekuciju nad Srbima i Republikom Srpskom."

- Ustavni sud nije mjesto pravde i ustavnog odlučivanja. To je mjesto neustavnog odlučivanja i spekulacija. Veoma su lako donijeli odluku da 9. januar navodno nije Dan Republike, a čim su imali priliku da potvrde da je 1. mart nešto za BiH, odmah su to uradili. I kroz ovu odluku o poljoprivrednom zemljištu nastavili su s tim. Naravno da mi to nećemo prihvatiti - poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da je razgovarano o infrastrukturnim projektima - gradnji auto-puteva i gasovoda, te podršci privredi kroz smanjenje opterećenja.

Dodik je rekao su tema sjednice bila i imenovanja na funkcije u zajedničkim institucijama, te da je konstatovano da bošnjačka strana opstruiše zapošljavanje Srba.

- Imamo blokadu u Centralnoj banci. Federalna strana favorizuje jedno rješenje u kojme nema Srba - naveo je Dodik.

On je istakao da su opstrukcije očite i u slučaju imenovanja direktora SIPA.

- Kada odluka dođe na Svjet ministara, on neće da odlučuje o tome, jer trebaju glasovi svih, a glasova Bošnjaka nema. Oni to uslovljavaju imenovanjem Osmana Mehmedagića Osmice za direktora OBA. Nije sporno da to mjesto pripada Bošnjacima, a mjesto direktora SIPA Srbinu, ali se vidi stalni zastoj i opstrukcije tamo gdje se treba imenovati Srbin - naglasio je Dodik.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.