Dodik zatražio ostavku Šefika Džaferovića: Ako to ne uradi sam, ja ću pokrenuti smjenu

asdf

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas nakon sjednice da je zatražio ostavku predsjedavajueg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kao razlog je naveo to što je Džaferović navodno prekršio pravilnike i Ustav, jer nije predstavljao usaglašene stavove Predsjedništva BiH na međunarodnim skupovima, misleći na nedavnu sjednicu Vijeću sigurnosti UN-a.

“Imali smo sjednicu, pokušao sam diskutovati. Tražio sam da Džaferović podnese ostavku jer je prekršio sve članove odredbe 6 i Poslovnika o radu i prekršio je ustav Ustav. Djeluje mimo Poslovnika o radu koji kaže da predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo BiH, a ne sam sebe ili politike koje on zagovara. Veoma je jasno da predsjedavajući Predsjedništva, prema članu 6. tačka D kaže se nesumnjivo predstavlja usaglašene stavove Predsjedništva. Dakle, Džaferović je odlazio na međunarodne skupove bez odluke Predsjedništva i tamo govori svoje privatne stavove. Zato sam zatražioda podnese ostavku na mjesto predsjedavajućeg, ako to ne uradi sam do sljedeće sjednice, ja ću pokrenuti njegovu smjenu”, rekao je Dodik.

“Ovo je direktno rušenje Predsjedništva BiH, institucionalni kapaciteta i ustavnih kapaciteta BiH i u tom pogledu ova praksa je apsolutno neprihvatljiva”, naveo je on.