Dok EU raspravlja kako da kazni tatu, RS sinu daje milionske poslove

asdf

Evropski parlamentarci bi danas trebali raspravljati o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku

Zastupnici Evropskog parlamenta danas će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, “gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje”. Politička situacija u Bosni i Hercegovini je, navodi se u saopštenju uoči današnjeg zasjedanja, sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući funkcionisanje državnih institucija, a kao jedan od glavnih “junaka” u tom filmu označen je lider SNSD-a Milorad Dodik.

PET GODINA

Iz Evropskog parlamenta podsjećaju da su u januaru Sjedinjene Američke Države uvele sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te ga optužile za korupciju i prijetnju stabilnosti zemlje. Uoči zasjedanja Dodik je na sebe pažnju skrenuo i neskrivenom podrškom ruskoj agresiji na Ukrajinu, optužujući Zapad za, kako je naveo, “fašističke manire”. Dodik je u UN-u pokušao zaustaviti glasanje BiH za Rezoluciju o osudi ruske agresije, dok je u Predsjedništvu BiH pokušao iznuditi neutralni stav po pitanju rata u Ukrajini.

- U izvještaju o provođenju Zajedničke spoljne i bezbjedonosne politike, koji je usvojen 17. februara, zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da takođe uvede ciljane sankcije Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

I dok i evropski parlamentarci razmišljaju u uvođenju sankcija Dodiku, kompanija Prointer, koja je zajedno s njim na crnoj listi SAD-a i veže se za njegovog sina, radi punom parom. Tako će se milionski troškovi održavanja računarskog sistema za nadzor priređivača igara na sreću (RAS) pokrivati iz budžeta Republike Srpske i uplaćivati na račune kompanije Prointer.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske smatraju da će to građane RS-a koštati pet i po miliona maraka godišnje. Ako se ovih pet miliona KM pomnoži sa deset godina, što je period u kojem će Prointer nadzirati priređivače, prosta računica pokazuje kako će samo u ovom poslu sa institucijama Srpske prihodovati najmanje 50 miliona maraka.

Podsjećamo, priređivači igara na sreću u Srpskoj uspjeli su u aprilu 2021. pred Ustavnim sudom RS-a da dokažu kako nisu dužni plaćati troškove održavanja računarskog sistema (RAS) kojim se nadziru upravo oni, pa je Vlada bila prinuđena da preuzme ove troškove. Vlada će mjesečno za održavanje, nadogradnju i razvoj RAS-a Prointeru plaćati 100 maraka za svaku kladionicu, 40 maraka za svaki terminal i po pola marke za svakog aktivnog igrača u internet-igrama.

SIVA ZONA

U Udruženju priređivača igara na sreću RS-a kažu da vlast guši poslovanje legalnih priređivača igara na sreću u korist privatnih interesa. Javnost, navode u UPIS-u, mora da zna da sivu zonu u priređivanju igara na sreću kontrolišu ljudi bliski vlasti, ostvarujući lične interese i interese grupa koje zastupaju.

- Zašto Prointer ne želi da saopšti čak ni od koje partnerske kompanije je kupio izvorni kod za RAS i na taj način otkloni sumnje da je riječ o firmi koja je ujedno i priređivač igara na sreću u RS-u, što je protivzakonito, istakli su u ovom udruženju.