Dok su oči bile uprte u Generalnu skupštinu, u NSRS-u tiho prošao litij

litij

Pretežno starije i nezaposleno stanovništvo ovog područja živi od stočarstva i poljoprivrede

Ispod radara javnosti prošla je odluka Narodne skupštine RS-a, a kojom je odbijena deklaracija o protivljenju otvaranju rudnika litija i drugih elemenata na teritoriju općine Lopare. Uprkos molbama, peticijama i protivljenju stanovnika - sve je izglednije da bi kompanija Arkore, kao nositelju prava na istraživanje, Vlada RS-a uskoro mogla dodijeliti koncesiju, piše Federalna televizija.

Osušena stabla, presušeni izvori pitke vode, erozija zemljišta i pojava izbijanja podzemnih voda - sve to samo od procesa istraživanja, tvrde ekološki aktivisti. Razmjere otvaranja rudnika, poručuju, tek bi bile katastrofalne. Mještani, svakako, zabrinuti.

Žive od stočarstva i poljoprivrede

- Imaju velike probleme s nestašicom vode i zagađenjima samo od geoloških istraživanja. A možemo da zamislimo šta bi tek bilo kada bi se jedan rudnik litija otvorio, kakve bi tek to posljedice po biljni i životinjski svijet, kao i ljude imalom - ističe Andrijana Pekić, predsjednica Udruženja Čuvari Majevice iz Lopara.

Pretežno starije i nezaposleno stanovništvo ovog područja živi od stočarstva i poljoprivrede. Sada im je, kažu, ugrožena i egzistencija.

- Drveće se sve isušilo. Propast! Kud dođoše ovdje. Da mi je vodu, džaba i zemlja i sve - kaže Desanka Simikić.

- Ovdje trava ne raste, drva se suše, dva izvora vode su nestala. Nikad prije voda nije presahnula, to ne pamtimo ni moj otac ni ja. Čak se i stoka pojila tu. Za mene opstanka više nema, ja se s ovim ne slažem, a ove vlasti mnogo lažu, mnogo su nas izlagali i obmanuli - ogorčen je Jovan Krsmanović.

Niko nije ni uočio

- Niko nam nije dolazio, samo ste vi sad došli. Nema nikoga. Teško onom ko se moli drugome - ističe Desanka.

Aktivisti traže od nadležnih da preispitaju svoje odluke. Dalje rudarenje, navode, dovelo bi do potpune devastacije ovog prostora. Volja građana iskazana potpisivanjem peticije se ne poštuje, a građani su, navode, izmanipulisani.

- Oni su prevareni, što smo mogli i da čujemo i puno toga je urađeno ispod lupe, kao i čitav projekt Lopare, što je obavijeno velom tajne i misterije. Svi mi, kao javnost, saznali smo za to kad su istraživanja već bila uveliko završena - napominje Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Ekološkog udruženja Eko put iz Bijeljine.

Analitičari navode da je veoma interesantno to što je glasanje o rudnicima litija bilo upravo u trenutku kada je počinjala sjednica Generalne skupštine UN-a, na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji o Srebrenici. Tako je, navode, NSRS prešutno dala zeleno svjetlo rudnicima litija u trenutku kada to, kako kažu, niko nije ni primijetio.