Dokle više, pitaju se sindikati?

.
U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održana protestna šetnja pod motom "Dokle više".

 

SARAJEVO, 27. jula - Razlozi protesta su izmjene i dopune Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koje je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru, a oni bi se u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine Federacije BiH razmatrati već sutra. Zbog toga je najavljeno i stupanje u generalni štrajk.

 

-Nijedna zemlja nije krenula u izmjenu radnog zakonodavstva na ovakav način, nijedna zemlja nije krenula da se bori protiv pandemije na način da će kompletan teret krize preuzeti i pasti na leđa radnika, istakao je tokom današnjeg okupljanja Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

 

Naglasio je da, imajući u vidu dosadašnju praksu u radu Vlade FBiH, ne vjeruje da će zakon biti povučen.

 

Očekuju, kaže, da zastupnici imaju više svijesti i savjesti u odnosu na Vladu FBiH koja je predložila ovakva zakonska rješenja na koje, prema izjavama čelnih ljudi participirajućih političkih partija, ni oni nisu bili u poziciji da budu upoznati s onim što se dešava.