Doktori medicine i stomatologije 9. juna izlaze na proteste

.

Razlog za protest je stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Federalne vlade i odgovor Federalnog sindikata doktora na ovakav stav vlade

Protesti će biti održani u srijedu 9. juna minutu do 12 ispred Vlade FBiH u Sarajevu – zaključeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora ovog sindikata.

 

Zakona o reprezentativnosti

Razlog za protest je stalno odgađanje usvajanja zakona o reprezentativnosti od strane Federalne vlade i odgovor Federalnog sindikata doktora na ovakav stav vlade.

Kako nam je kazao Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, doktori ne žele da budu taoci neodgovorne politike.

- Proetsti će trajati koliko bude trebalo. Sad za sad planiramo proteste u srijedu i četvrtak, ali inače ukoliko se ne pokrene procedura usvajanja zakona o reprezentativnosti protesti će postati svakodnevni - istakao je Zaid.

 

Sljedeće sedmice sjednica Vlade FBiH

Dodao je da će sljedeće sedmice u četvrtak biti održana sjednica Vlade FBiH.

- Nadamo se će oni na toj sjednici pustiti zakon u proceduru, budući da je zakon već spreman a u ladici se kiseli već četiri godine. Spremni smo na proteste i u Mostaru, a ukoliko Vlada FBiH odluči da pobjegne iz Sarajeva - naglasio je Zaid.

Prema njegovim riječima, zakon o reprezentativnosti usaglašen je sa svim socijalnim partnerima.

- Međutim on se kiseli u ladicama u Vladi FBiH, ne znamo pozadinu. Možda premijer FBiH Fadil Novalić ne želi da se usvoji ovaj zakona, ali nije nam jasno zašto - zaključio je Zaid.