Doktori protestovali na ulicama: Spriječiti odliv ljekara iz države

doktori
Zdravstveni radnici u Crnoj Gori nezadovoljni su zdravstvenim politikama posljednjih godina i neophodno je zaustaviti odliv ljekara iz države, poručeno je sa drugog protesta Sindikata izabranih doktora Crne Gore koji je danas održan ispred zgrade Vlade Crne Gore pod nazivom “Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12”.

 

Sindikat izabranih doktora Crne Gore protestuje već drugi vikend, jer nema dogovora oko zahtjeva medicinara u ovoj oblasti.

Ljekari, između ostalog, zahtijevaju da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom, kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Moramo zaustaviti odliv ljekara da bi neko vodio brigu o našim građanima. Ministarstvo zdravlja nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara – rekao predsjednik Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) Igor Ljutica.

On je naglasio da Sindikat izabranih doktora Crne Gore ima podršku i drugih zdravstvenih sindikata u ovoj borbi za prava ljekara.

Poznato je da ovo ne radimo zbog novca, tako da sad očuvanje primarne zdravstvene zaštite stavljamo u prvi plan, a ne zarade kako nam se pripisuje. Mi smo ovdje da zaštitimo naše i vaše zdravstvo dok neko drugi puni svoje džepove – kazao je Ljutica.

Doktorica Natalija Popović je kazala da je njihova struka ponižena, javlja Anadolija.

Nova reforma zdravstva trebala je da bude važna, a ona je otežala rad ljekarima i zdravstvenim ustanovama. Strukovna udruženja iz regiona su me zvala i pitala me kako zemlja kandidatkinja za EU može sebi da dozvoli takve promjene. Svaka kuća se gradi od temelja, a ne od krova, a primarna zaštita je naš temelj – rekla je Popović.

Na prvom protestu, koji je prošle subote održan ispred Ministarstva zdravlja, saopšteno je da je ponašanje nadležnih prema ljekarima u Crnoj Gori nedopustivo.

Izabrani ljekari u Crnoj Gori od ponedjeljka rade po normama Fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da pregledaju od 28 do 32 pacijenta dnevno.