Doktori u TK sutra prekidaju štrajk, sastaju se sa premijerom Suljkanovićem

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona nakon generalnog štrajka u kojem su proveli 20 dana sutra se vraćaju na svoja radna mjesta.

Rezultat je to postizanja dogovora s Vladom TK vezano za reprezentativnost ovog sindikata i potpisivanje kolektivnog ugovora na kojem se insistira već sedam mjeseci.

Zbog činjenice da im je nekoliko puta dodjeljivana i oduzimana reprezentativnost u Tuzlanskom kantonu, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije prije 20 dana su stupili u generalni štrajk.

Sedam sastanaka koje su imali s predstavnicima Vlade TK nisu urodili plodom, zbog čega su doktori i stomatolozi u ponedjeljak poduzeli radikalniji korak, odnosno potpisali otkaze u zdravstvenim ustanovama koje su trebali predati na protokol.

Činjenica da zdravstveni sistem doživljava kolaps u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH itekako je bio alarm poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona da u petak sazovu hitnu sjednicu na kojoj je razmatrana ova problematika.

Nakon višesatne rasprave koja je vođena za vrijeme trajanja pauze sjednice, Vlada TK i spomenuti sindikat konačno su postigli dogovor. 

On se ogleda u crpljenju reprezentativnosti sindikata s federalnog nivoa, a ovakav model će se primjenjivati dok žalbe na sudske presude pred Kantonalnim sudom u Tuzli koje je uputio sindikat vezano za reprezentativnost te apelacija pred Vrhovnim sudom FBiH ne dobiju konačan epilog. 

Kako je pojasnio ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić, sada su stvoreni uslovi i za potpisivanje kolektivnog ugovora. Ovaj segment će se, naglasio je on, odviti na način da će spomenuti dokumet potpisati predsjednik Saveza strukovnih sidnikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Zbog postignutog kompromisnog rješenja, iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK danas su naglasili da doktiru i stomatolozi sutra prekidaju generalni štrajk. Prilikom vraćanja na radna mjesta doktori i stomatolozi će povući i ranije potpisane otkaze ugovora o radu u zdravstvenim ustanovama.

Kako saznaje portal Klix.ba, sutra će premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović održati sastanak s predstavnicima sinidkata na kojem će se tačno znati kada će uslijediti potpisivanje kolektivnog ugovora.