Doktorica UKC-a Tuzla osuđena na godinu dana zatvora zbog smrti petnaestogodišnje pacijentice

,

Doktorica Meliha Zahirović Suljić, specijalistica infektologije s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, osuđena je pred Općinskim sudom Tuzla na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrću petnaestogodišnje pacijentice Maide Džafić.

Osim zatvorske kazne, dr. Zahirović Suljić obavezana je platiti sudske troškove i iznos od 20.999 KM svakom od roditelja preminule djevojčice.

Optužena je bila za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s nesavjesnim liječenjem koje je dovelo do smrti petnaestogodišnje Maida Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla. Djevojčica je preminula na UKC-u Tuzla, a njeni roditelji tvrde da je uzrok smrti greška ljekara. Optužnica je tvrdila da je dr. Zahirović Suljić svjesno propustila pravovremeni prijem pacijentice za dijagnostiku i liječenje, što je rezultiralo njenom smrću.

Sud je donio presudu kojom je specijalistici infektologije izrečena zatvorska kazna, a odlučeno je i o naknadi štete roditeljima preminule djevojčice. Dr. Zahirović Suljić će platiti iznos od 20.999 KM ocu i majci Maide Džafić, čime je kazna dodatno obuhvatila financijski aspekt odštete.