Dokumentarni film: Bošnjaci – genocid u kontinuitetu (VIDEO)

film


Dokumentarni film autora Avde Huseinovića snimljen je u produkciji BANA (Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije) iz New Yorka, koja je proistekla iz njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju.
Film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je snimljen u povodu obilježavanja 100. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912./1913., uključujući i 1919. godinu. Realizacija filma je trajala tri i po godine.

Po prvi puta u video formi prezentirana je neispričana priča u kojoj je korištena relevantna arhivska dokumentacija, te brojna svjedočenja, intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživača genocida, preživjelih žrtava genocida i potomaka žrtava genocida. „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima koji traje preko tri stoljeća na balkanskim prostorima – od Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, pa do posljednje agresije i genocida u Republici Bosni i Hercegovini od 1992-1995.

Video možete pogledati i OVDJE.