Dolar ojačao, euro oslabio

sa

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer se očekuje da će američki Fed uskoro dodatno povećati kamate, dok europska i japanska središnja banka još neko vrijeme neće zaoštravati monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0.6 posto, na 98.78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 2.4 posto, na 122.05 jena i kreće se oko najviše razine u šest godina.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0.6 posto, na 1.0985 dolara.

"Svi se slažu da će razdoblje visoke inflacija potrajati dulje nego što se očekivalo"

Dolar je ojačao u šest od posljednjih sedam tjedana jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena i jer se očekuje da će američka središnja banka krenuti još agresivnije u borbu protiv inflacije.

Prošloga su tjedna ponovno porasle cijene nafte i sirovina, što znači da bi inflacijski pritisci mogli dodatno ojačati, premda se inflacija u SAD-u već ionako kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto.

Kako bi suzbila inflaciju, američka središnja banka nedavno je povećala ključne kamate za 0.25 postotnih bodova, a sve je jasnije, po komentarima niza dužnosnika središnje banke, da će Fed na idućoj sjednici u svibnju povećati kamate za daljnjih 0.50 postotnih bodova.

"Svi se slažu da će razdoblje visoke inflacija potrajati dulje nego što se očekivalo, a to će zakomplicirati situaciju središnjim bankama. Vjerojatno ćemo vidjeti podršku dolaru zbog povećanja kamata Feda, dok će Europa u tome zaostajati. Razlika u kamatama mogla bi podržavati američku valutu", kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki Oanda.

Euro je oslabio

Zbog toga, ali i rata u Ukrajini, što će usporiti rast gospodarstva eurozone, euro je oslabio.

"Kombinacija dugotrajnih rizika povezanih s Rusijom, visokih cijena energije i razlike u monetarnim politikama Feda i Europske središnje banke (ECB) i dalje ukazuje na slabiji, a ne snažniji tečaj eura prema dolaru", mišljenja su analitičari u banci ING.

Dolar je još značajnije prošloga tjedna ojačao prema japanskom jenu, čiji je tečaj skliznuo na novu najnižu razinu od prosinca 2015. godine.

Posljedica je to očekivanja da će zbog sporog rasta gospodarstva japanska središnja banka održavati krajnje labavu monetarnu politiku dulje nego većina ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu.

"Ne očekujemo značajniju daljnju deprecijaciju jena prema dolaru. Mišljenja smo da mu je cijena od 115 jena za dolar odgovarajuća, s obzirom na ustrajnost japanske središnje banke na krajnje popustljivoj monetarnoj politici", ocijenio je Roman Ziruk, analitičar u Eburyju.