Dom naroda FBiH usvojio Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

asdf

- Vlada FBiH odbila je sve predložene amandmane na Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. 

Dom naroda je izglasao ovaj Prijedlog zakona. Za je glasalo 40 delegata, dok je sedam bilo protiv.

Amandmane su podnijeli delegati Aner Žuljević (3), Klub Hrvata (3) i delegat Žarko Vujović tri. 

Potom su delegati podržali sva tri amandmana delegata Žuljevića. dok su podržali treći amandman Kluba Hrvata, a o prva dva se nisu izjašnjavali jer se preklapaju s usvojenim amandmanima Anera Žuljevića. Podržana su i dva amandmana delegata Vujovića.

Prvi amandman Žuljevića glasi " Duhanski proizvodi za pušenje su svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda. Nesagorijevajući duhan je bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja". 

"Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prevozu", glasi drugi amandman. 

Trećim amandmanom se daje isključiva mogućnost ugostiteljskim objektima u kojim se ne poslužuje hrana da omoguće konzumaciju duhana uz vrlo jasne preduslove za zaštitu nepušača kao i na aerodromima

Usvojenim amandmanom Kluba Hrvata ostavljen je rok od godinu dana za stvaranje preduvjeta za primjenu ovog zakona. Ugostiteljski objekti, ustanove i areodromi moraju prilagoditi svoje prostore kao bi ispunili uvjete propisane ovim zakonom

Usvojeni prvi amandman Vujovića glasi: "Izuzetno od rokova navedenih u ovoj tački, Poglavlje V-pakovanie i označavanje duhanskih proizvoda, član 18. (označavanje pakovanja "elektronskih
cigareta i posuda za ponovno punjenje, član 19. označavanje bezdimnih duhanskih proizvoda, te član 20. biljnih proizvoda označavanje za pusenie) počet će se primjenjivati na dan primjene sadržaja istovrsnog propisa na teritoriii entiteta RS I Brčko distrikta, ukoliko početak takvog propisa na teritoriji RS i Distrikta bude kasniji u odnosu rokove propisane ovlm stavom.

Usvojenim trećim amandmanom Vujovića se preduprjeđuje retroaktivna primjena zakona, te dodatno pojašnjava smisao odredbe.