Dom naroda Parlamenta FBiH sutra o smjeni SNSD-ovca Drage Puzigaće

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici izjasnit će se o smjeni zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće.

Zahtjev za smjenu SNSD-ovog funkcionera sa mjesta člana Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH uputio je Klub delegata iz reda srpskog naroda nakon što se Puzigaća pridružio predsjedavajućoj Lidiji Bradara (HDZ) i pokušao blokirati usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. 

Delegati iz reda SDA, SDP-a, DF-a i Naše stranke očekuju da će HDZ sutra pokrenuti zaštitu vitalnog interesa zbog smjene Puzigaće, ali da će u konačnici Vijeće za zaštitu vitalnog interesa koje funkcioniše pri Ustavnom sudu FBiH odbaciti njihov zahtjev. 

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić (SDA) ranije je kazao za Klix.ba kako Bradara i Puzigaća sprovode klasičnu opstrukciju zakonodavnog organa vlasti entiteta Federacija BiH, a njihov pokušaj da potpisima na povlačenje vitalnog nacionalnog interesa blokiraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH pokazat će se kao čisti promašaj. 

"To ćemo pokazati na redovnoj sjednici u četvrtak kada ćemo smijeniti Dragu Puzigaću i na narednoj vanrednoj sjednici izglasati usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH", kazao je Tufekčić.