Dom za stare u Goraždu izborio se s koronom

.
GORAŽDE - Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu od danas je korona free zona, nakon što je u avgustu potvrđena prva zaraza ovim virusom, a oboljelo je 28 korisnika i zaposlenih ovog doma.

Potvrdio je ovo Anes Begović, direktor Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, koji navodi da je danas posljednji zaraženi korisnik retestiran i bio je negativan na kovid-19.

 

Dodao je da je, nažalost, život izgubilo pet korisnika, dok se 23 oporavilo.

 

"Za nas je polovina avgusta bila najteži period", rekao je Begović.

 

Dodao je da su među zaraženima bila i tri zaposlenika, koja su nakon oporavka vraćena na svoja radna mjesta.

 

"Lagano se sve vraća u normalu. Uz poštovanje epidemioloških mjera počeli smo i sa prijemom novih korisnika", kazao je Begović.

 

Istakao je da su sada dozvoljene i posjete korisnicima, ali samo u dvorištu, uz nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu.

 

"U opštini Prozor-Rama zatvorena je fabrika 'Rama-teks', sa ispostavom na Gračacu, jer je 16 radnica zaraženo virusom korona", potvrdila je juče direktorka Doma zdravlja u ovoj opštini Mara Anđelić.

 

U BiH su za 24 časa virusom korona zaražene još 344 osobe, i to u FBiH njih 270, u RS 73, a u Brčko distriktu jedna osoba.

 

Bitku sa virusom korona danas je izgubilo pet osoba u BiH. U RS je od posljedica kovida-19 preminula jedna, a u FBiH njih četvoro.

 

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je danas da je na području Distrikta registrovan prvi slučaj reinfekcije virusom korona.

 

"Ovo je prvi zabilježen slučaj gdje je osoba koja je već bila pozitivna na kovid-19 izliječena i ponovo zaražena. Radi se o osobi muškog spola 1958. godište i ona je sada hospitalizirana na Odjelu za kovid-19 u brčanskoj bolnici", kazao je Pezerović.