DOM ZDRAVLJA CAZIN: Higijensko-epidemiološka služba preselila u nove prostorije, a dostupna i analiza Papa testa

Cazin
CAZIN

S ciljem unaprijeđenja rada i podizanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga svojim osiguranicima, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Cazin, nedavno je preselila u nove, savremenije prostorije, te je proširila asortiman usluga. Istovremeno, ova zdravstvena ustanova radi i na drugim projektima, korisnim za pacijente, a jedan od njih je i omogućavanje povoljnijih uvjeta za analizu Papa testa, kao ključnog indikatora ženskog reproduktivnog zdravlja. 

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Cazin nedavno je otpočela s radom u novim prostorijama i to zahvaljujući inicijativi pokrenutoj u oktobru prošle godine.

Ovo predstavlja značajan iskorak u kvaliteti pružanja zdravstvene skrbi ove ustanove, koja je ranije djelovala u neadekvatnim prostorijama. Preseljenje u novi radni prostor uveliko je unaprijedilo uslove rada zaposlenih u službi, ali i obezbijedilo bolji tretman svih osiguranika ove zdravstvene ustanove. Dr. Nedima Zulić, direktorica Doma zdravlja Cazin, istaknula je da vjeruje da će nove prostorije , kao i prošireni asortiman usluga HSS, pružiti svim pacijentima kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

 

 

Image
Dz Cazin

“Mi smo u oktobru prošle godine krenuli u jedan veliki projekat, a to je da se naša Higijensko-epidemiološka služba iz jednog kontejnera preseli u uslovnije prostorije, što je uveliko poboljšalo uslove rada, kako za zaposlene, tako i za one koji koriste usluge Higijensko-epidemiološke službe. U sklopu toga je došlo i do proširenja djelatnosti službe i to zahvaljujući našem epidemiologu, dr. Muameru Khudeiru i njegovim uposlenicima”, istaknula je direktorica Zulić.

Služba je dobro opremljena i ima kvalitetan kadar, a obezbjeđena je i nova aparatura za dezinfekciju, dezinskekciju i deratizaciju. 

“Obezbjeđenja je aparatura za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i sada čekamo rješenje Federalne inspekcije za prijem prostorija i dozvolu za rad, koja je trebala doći početkom marta, međutim zbog situacije izazvane pandemijom, došlo je do odlaganja, ali uskoro očekujemo da će se i to riješiti.”

 

Image
Dz Cazin

VIŠE O SVEMU POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU! 

Direktorica obavještava sve naše sugrađake da se na Odjelu ginekologije može uraditi i analiza Papa testa, a koji predstavlja važan dio preventive i brige o zdravlju žena.  Analizom Papa testa omogućuje se rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjene na stanicama koje mu prethode, te otkrivanje raznih infekcija.

“Na Odjelu za ginekologiju Doma zdravlja Cazin, zahvaljujući sklapanju ugovora, od sada, je omogućena analiza i Papa testa. Zamolila bih sve naše sugrađanke da se jave na Odjel ginekologije i obave pregled, te u sklopu pregleda jednu od osnovnih pretraga, a koja služi za preveniranje karcinoma grlića maternice”, kaže dr. Zulić.

Humanost se i ovog puta pokazala  na djelu, pa će Domu zdravlja Cazin, uskoro, biti isporučena vrijedna donacija. Radi se o kolposkopu, medicinskom uređaju, namjenjenom ranom otkrivanju raka grlića maternice.

“Uskoro dobivamo kolposkom, koji je ustvari donacija od Međunarodne organizacije koja se brine o izbjeglicama, te u sklopu naše zajedničke saradnje sa njima, dobićemo taj važni medicinski uređaj, koji će biti na raspolaganju ne samo migrantskoj populaciji, već i našim sugrađankama, pošto se ovdje radi o ženskoj populaciji.” 

Izražavajući zadovoljstvo do sada urađenim, direktorica Zulić je na kraju poručila da su kadru cazinskog doma zdravlja pacijenti u vrhu svih prioriteta, te da im nastoje osigurati adekvatne uslove liječenja i njege. Prema tehničkoj opremljenosti i stručnom kadru, zaključuje, Dom zdravlja Cazin je sve bliže velikim kliničkim centrima.