Dom zdravlja Cazin počeo sa normalizacijom rada

Dz
U skladu sa poboljšanjem epidemiološke situacije u Domu zdravlja Cazin, uveliko, je počela postepena nornalizacija rada, što znači da će se ponovo normalno obavljati dio redovitih pregleda i pretraga, naravno uz obavezu poštivanja preporuka nadležnih institucija.

Kako bi se izbjeglo stvaranje velikih i nepotrebnih gužvi, iz Doma zdravlja Cazin, svim našim sugrađanima, upućuju apel da svoj dolazak, u ovu zdravstvenu ustanovu, organiziraju po sistemu naručivanja.

Dom zdravlja Cazin uveliko je otpočeo sa pružanjem  zdravstvenih usluga svojim osiguranicima uz obavezu pridržavanja strogih mjera zaštite. Prema riječima direktorice ove zdravstvene ustanove, dr. Nedime Zulić, Dom zdravlja, već nekoliko dana, uveliko je počeo s postepenom normalizacijom rada.

Sve područne ambulante, pa čak i specijalistički dio vezan za fizikalnu medicinu, ambulantu neuropsihijatrije i interniste, počeli su polako da se vraćaju regularnom radu.

Direktorica Zulić upozorava da će, od ponedjeljka, svi pacijenti dolaskom u ovu zdravstvenu ustanovu morati poštovati preporuke koje su izdala kantonalna i federalna ministarstva, te kantonalni i federalni Štab civilne zaštite, što za pacijente podrazumijeva obavezu prolaska svakog pacijenta kroz dezinfekcijski tunel i trijažni šator, u kojem će se evidentirati podaci ulaska, izlaska, razloga dolaska, mjerenje temperature i uzimanja osnovnih epidemioloških podataka.

Image
Dz

“Mi pokušavamo da održimo osnovne postulate epidemioloških preporuka, gdje će se zaštititi svi oni koji dolaze u Dom zdravlja, a ujedno i da pokušamo održati status ustanove koja će biti na raspolaganju našem građanstvu.”

„Molim naše sugrađane da budu strpljivi i da surađuju, kao što su to uvijek i radili“, ističe direktorica, apelirajući svim pacijentima, koji dođu u Dom zdravlja, da poštuju sve upute koje se odnose na držanje distance od dva metra prilikom čekanja u redu, kao i obavezu nošenja zaštitnih maski i rukavica.

“Svi ono koji dođu u Dom zdravlja, ja ih molim da drže distancu od dva metra prilikom čekanja u redu i želim im se zahvaliti na njihovom strpljenju. Procedura je takva, da će se prilikom ulaska u Dom zdravlja morati čekati, i ta praksa će se nastaviti i dalje. Pokušaćemo maksimalno našim pacijentima da izađemo u susret, da malo to sve ubrzamo, ali osnovne stvari, kao što su nošenje maske i rukavica, mora biti ispoštovano prilikom dolaska i čekanja pred trijažnim šatorom, kao i prilikom ulaska u Dom zdravlja”, ističe direktorica Zulić.

Držanje distance će se vršiti i u samim ambulantama. Dolazak pacijenata će biti strogo kontroliran, kako se ne bi pravila nikakva velika zadržavanja, mimo potrebe. Poslije pregleda svakog drugog pacijenta, praviće se pauze za provjetravanje i dezinfekciju, uz posebno kontroliranje broja pacijenata u čekaonici. 

“U čekaonicama će biti ograničen broj pacijenata i na sve načine ćemo nastojati držati pod kontrolom tu socijalnu distancu.” Kako bi se izbjeglo stvaranje velikih gužvi i unaprijedila organizacija rada, direktorica moli sve pacijente da po sistemu naručivanja organiziraju svoj dolazak u Dom zdravlja.

“Nama bi uveliko bio olakšan rad kada bi svi naši pacijenti, prilikom dolaska, pozvali prethodno svoje ljekare, odnosno timske sestre, da se naruče, tako da bi se ta čekanja i prolazak kroz trijažni šator znatno ubrzalo i ne bi dolazilo do nesuglasica, a samim tim i rad bi bio daleko bolje organiziran”, kaže dr. Zulić.

Iz Doma zdravlja Cazin  dodaju da je ovo situacija u kojoj samo zajedničkim snagama možemo da se izborimo sa ovim opasnim i velikim izazovom.