Dom zdravlja Cazin: Sedmica karcinoma grlića maternice

Nn

Januar je mjesec posvecen borbi protiv karcinoma grlica maternice, a u zadnjoj sedmici, odnosno od 21. do 28. januara, sirom Evrope obiljezava sedmica prevencije karcinoma grlica maternice (Cervical Cancer Prevention Week) na inicijativu Europske asocijacije protiv karcinom vrata maternice (European Cervical Cancer Associaton), s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogucnostima sprjecavanja i ranog otkrivanja karcinoma grlica maternice.
 

Bitno je istaci da je karcinom grlica maternice drugi nacesci karcinom kod zena do 45 godina i treci vodeci uzrok smrti kod zena u svijetu. Prema podacima iz registra FBiH broj prijavljenih oboljelih i umrlih ima trend rasta i predstavlja javno-zdravstveni problem. 

"Vecina zena oboljelih od karcinom grlica maternice vjerovatno nikad nisu uradile PAPA test ili ga nisu uradile u zadnjih 5 godina. Treba naglasiti da je kljuc lijecenja i ishoda bolesti rana detekcija, uzimanjem PAPA brisa i daljna dijagnosticka obrada.", navodi dr. Sanel Vukalic, specijalista ginekologije i akuserstva U nasoj ginekoloskoj ambulanti, mogu se uraditi besplatni PAPA test, kao i kolposkopija, sto omogucuje nasim pacijneticima pristupacniju prevenciju same bolesti, istice dr. Vukalic 

Dom zdravlja Cazin u predhodnom periodu, pored opterecenosti trenutnom pandemijom COVID19 virusa, nije zanemarivala i druge bolesti, odnosno potrebe nasih pacijenata. U tom pravcu ucinjeno je niz raznih unaprijedenja u pruzanju kvalitetnije zdravstvene zastite. Ovom prilikom bi istakla nabavku kolposkopa, u cilju rane detekcije oboljenja od karcinoma grlica maternice. Kod svih oboljenja, prevencija i rano otkrivanje su vrlo bitni, pa bi iskoristila ovu priliku i uputila apel svim nasim sugradankama, da urade preventivne pretrage kada je u pitanju karcinom grlica maternice, izjavila je direktorica Nedima dr. Zulic.