Domaći turisti već pristižu u Neum: Doživjeli smo veliku ekspanziju

.

Neum bilježi prve posjetioce, koji su iskoristili slobodne dane kako bi sa porodicama stigli na more radi osvježavajuće pauze od svakodnevnih obaveza

Ugostitelji u Neumu još od prvomajskih praznika očekuju dolaske prvih većih grupa turista, od kada se i zvanično računa početak sezone. Sada, kao i prethodne godine, u Neumu uglavnom preovladavaju domaći turisti, a ponešto se bilježi i gostiju iz Srbije.

Mi nismo zatekli turiste iz Srbije, kojih je prema riječima ugostitelja bilo u Neumu više do prije nekoliko dana. Sada su tu uglavnom Bosanci i Hercegovci, uz poneki izuzetak. Senada iz Crne Gore sreli smo sa majkom na jednoj od brojnih plaža. Kaže da su prvi put ovdje, te da ih je Neum oduševio.

 

ODMOR UZ ŠETNJU

- Sviđa mi se Neum. Gledao sam slike na televizoru, prelijepo je, pa sam došao i sam se uvjeriti, eto da promijenimo malo u odnosu na naše more, kazao je.
Mnoge porodice iskoristile su slobodne praznične dane, kako bi barem prošetali obalom, jer ih vrijeme ovih dana za kupanje baš i ne služi.

Mi smo došli malo da uživamo, gledamo more i da se odmorimo. Imamo kupaće, ali ne znam da li ćemo se kupati, ističe Stojan Radić, gost iz Sarajeva.
Elmedin iz Tuzle priča nam kako je često na neumskom moru, te da je primjetan napredak na izgradnji ponude za posjetioce.
- Neum se u posljednje vrijeme izgradio i ima veliku i dobru šetnicu. Sadržajniji je i bogatiji u odnosu na period od prije deset do petnaest godina, pojasnio je Elmedin.

Iz Tuzle smo sreli još nekoliko gostiju, a razlog zbog kojeg slobodne dane koriste ovdje su, kažu, prihvatljive cijene.
- Cijene su standardne, mi smo prošle godine bili ovdje. Dakle, u odnosu na prethodnu godinu, one su ostale iste. Kada poredimo Neum spram ostalih destinacija, mogu reći da su cijene prihvatljive, tvrdi Denis.
Šesnaestogodišnji Dorijan, također turista iz Tuzle, jedini je kojeg smo sreli da se odvažio okupati: “Voda je malo hladna, ali je dobra, može se”, poručio je nakon kupanja.

OPTIMISTIČNI UGOSTITELJI

Ovogodišnja sezona umnogome podsjeća na prethodnu, poručuju ugostitelji i turistički djelatnici, koji kažu da su do sada u 90 posto primjera bilježili posjete domaćih gostiju.
- Prema dosadašnjim počecima sezone mogu reći da će i ova biti lijepa, posebno taj ljetni dio i mi hotelijeri se nadamo da će vakcinacija ići svojim tokom, tako da nam se u podsezoni vrate grupe iz Evrope, nada se direktor prodaje marketinga hotela Vapore Dario Maslać.

Tvrdi kako je Neum doživio veliku ekspanziju kod turista, zbog svih dešavanja sa granicama i pandemijom, te da je uvršten na novu turističku mapu. Prognoze za ovu sezonu nije želio davati, s obzirom na novi trend rezervacija koji je zaživio kod gostiju.
- Pojavom pandemije uglavnom primamo rezervacije last minute. Svi se boje rezervirati mjesec unaprijed. Najvažnije je da telefoni zvone, da mailovi stižu i da smo mi 24 sata u kontaktu sa agencijama, tako da mogu reći da će biti posla, zaključio je Maslać.