Donosimo vam nekoliko činjenica zašto je dobro čitati knjige:

.

Danas mnogi mladi ljudi, nažalost, čitaju knjige hobijem zatvorenih, slabih i asocijalnih ljudi. Međutim, u velikoj su zabludi, jer ne čitajući, uskraćuju sebi ne samo užitke koje svaka knjiga može pružiti, već i razne pozitivne učinke čitanja. Znanost je čvrstim činjenicama potkrijepila tvrdnje da čitanje knjiga donosi brojne koristi, posebno kada su u pitanju emocionalne i intelektualne sposobnosti mozga. Krenimo redom.

Možete izgubiti posao, imovinu, novac, čak i fizičko zdravlje, ali nitko vam ne može oduzeti znanje. Čitanje knjiga ne samo da nam pomaže održati postojeću razinu znanja, već je i proširuje. Čitajući, neprestano opskrbljujemo svoj mozak novim informacijama i nikad ne znamo kada će nam trebati u životu. Što više znanja imamo, to smo spremniji odgovoriti na različite izazove s kojima se suočavamo u životu

Što više knjiga pročitate, više će se novih riječi naći u vašem svakodnevnom rječniku. Širi rječnik i sposobnost lijepog govora pojačavaju vaše samopouzdanje.

U studiji Sveučilišta Emory iz 2013. godine uspoređivan je rad mozga dviju skupina ljudi. Neki su prije eksperimenta pročitali knjigu, dok ljudi iz druge skupine nisu. Skeniranjem mozga stručnjaci su otkrili da je čitanje knjiga pobudilo osjećaje zabrinutosti i empatije prema drugima, što se nije dogodilo ispitanicima koji nisu čitali. Uz to, tim njujorških psihologa zaključio je da čitanje književnih maštarija budi sposobnost otkrivanja i razumijevanja tuđih emocija.