Tako to radi Dortmund: Kupuje jeftino, prodaje kao "suho zlato"

Borussia Dortmund je prodajom Christiana Pulišića u Chelsea još jednom pokazala da spada među najsposobnije klubove svijeta kada je riječ o zaradi od transfera spojenoj s uspješnim rezultatima.

U ovom desetljeću Milioneri su dva puta osvojili Bundesligu, igrali finale Lige prvaka i samo jednom propustili plasman u to takmičenje, a redovno prodaju svoje najbolje igrače.

Dobro, Pulišić nije najbolji igrač Borussije, ne možemo reći ni da je jedan od najboljih kada se u obzir uzmu igre Jadona Sanchoa, Paca Alcacera, Marca Reusa, Axela Witsela i ostalih. Naposljetku, Pulišić je ove sezone bio rezerva - od kraja septembra samo je jednom bio starter u prvenstvu.

Pa ipak, uprkos statusu rezerve Borussija je Pulišića uspjela prodati Chelseaju za 64 miliona eura, kako navode britanski mediji, uključujući i Sky Sports. Bez obzira na to što se radi o dečku koji ima tek 20 godina i koji je nesumnjivo veliki talent, iznos je visok.

Logika koju možete pronaći u tom iznosu nije vezana za teren i o tome se već piše po društvenim mrežama. Pulišić je interesantan i zbog američkog tržišta - tu je Chelsea sigurno pogodio. Nakon dugo vremena SAD konačno ima igrača koji može postati zvijezda i interes Amerikanaca za Pulišića marketinški će pomoći i Chelseaju, kao i Premiershipu.

No, sve to govori da Dortmund radi sjajan posao. Pulišić je samo posljednji primjer. Znamo šta je sve Dortmund uradio u eri Jurgena Kloppa, kako je pronalazio i stvarao igrače, napravio senzacionalne rezultate i te igrače usput prodavao. 

Kada pogledamo tu eru s ove tačke gledišta, Dortmund zaslužuje sve pohvale, ali ostaje dojam da su mogli više profitirati - Robert Lewandowski otišao je bez obeštećenja u Bayern, Ilkay Gundogan za 27 miliona prešao je u Manchester City, Neven Subotić je otišao bez obeštećenja...

I tadašnji Dortmund je odlično poslovao, ali ovaj današnji je mnogo, mnogo bolji.

Samo u prošloj sezoni od prodaje igrača, prvenstveno Ousmanea Dembelea (Barcelona 115 miliona eura) i Pierre-Emericka Aubameyanga (Arsenal, 63,75 miliona eura), Dortmund je zaradio 250 miliona eura, pri čemu je na pojačanja potrošio manje od 110 miliona eura. Dakle, u kasi je ostalo više od 140 miliona eura.

Ove sezone, zajedno s transferom Pulišića, Dortmund već ima 113 miliona eura zarađenih od prodaje igrača, a potrošio je 75. 

Na sve to, Dortmund igra osminu finala Lige prvaka i nakon 17 odigranih kola Bundeslige zauzima prvo mjesto sa šest bodova više od Bayerna.

Da tu ne bude kraj, napomenimo samo kakve igrače Dortmund sada ima u kadru, a za koje se mogu vezati basnoslovni iznosi: Abdou Diallo (22 godine, štoper, vrijednost 33 miliona eura), Manuel Akanji (23 godine, štoper, vrijednost 40 miliona eura), Julian Weigl (23 godine, veznjak, 22 miliona eura), Mahmoud Dahoud (23 godine, ofanzivni veznjak, 23 miliona eura), Jacob Bruun Larsen (20 godina, krilo, 20 miliona eura) i šlag na tortu Jadon Sancho (18 godina, krilo, 70 miliona eura).